A magyar GDP-nél is többe kerül Japán újjáépítése

Japánban meghaladhatja a 180 milliárd dollárt az állam költsége az újjáépítésből. Erre minden bizonnyal kötvényt fognak kibocsátani, és fedezetül adóemelés lehetséges.
MTI-Eco, 2011. május 22. vasárnap, 17:42
Fotó:

"A kormánynak 10-15 billió jenbe (122-184 milliárd dollár) kerülhet az újjáépítés (a március 11-i földrengés és szökőár nyomán). Megértem azok véleményét, akik szerint kötvényt kell kiadnunk. Ám nem adósodhatunk el nyakló nélkül, gondolnunk kell arra, hogyan fizetjük vissza a pénzt... Ez fontos, hogy fenntartsuk a piac bizalmát a japán államháztartás iránt" - mondta a társadalombiztosítás és az adóügy átfogó reformjával megbízott miniszter, Joszano Kaoru vasárnap egy tévényilatkozatában.

Úgy vélte, az adóemelés alapvető ahhoz, hogy fedezni lehessen a katasztrófa miatt megugrott szociális kiadásokat.

A japán kormány a hónap elején már elfogadott egy 4 billió jenes pótköltségvetést a legsürgősebb kármentésre.

A japán kormányzati adósság tavaly az 5,391 billió dolláros hazai össztermék (GDP) 225,8 százalékát tette ki a CIA World Factbook becslése szerint.

Enyhítik az ipari létesítmények környezetvédelmi előírásait

Japánban enyhítik a gyárak, üzemek építésére vonatkozó környezetvédelmi és biztonsági előírásokat, nehogy a cégek külföldre meneküljenek a március 11-i földrengés- és szökőár-katasztrófa nyomán várható pénzügyi nehézségek miatt.

Már tavaly is csak 786 telket vásároltak Japánban hazai és külföldi cégek üzemépítésre, kevesebb mint fele annyit a három évvel korábbinak. A cégek Japánban tartása érdekében a kormány a társasági adó csökkentését tervezte. Ám a katasztrófa költségvetési következményei miatt ez már nem lehetséges, ezért más költségcsökkentő kedvezményekre van szükség - írta a The Nikkei című japán lap vasárnap.

A néhány hónapon belül bevezetendő könnyítések között lesz, hogy az üzemi telephelyen általában előírt zöld terület arányát 5 százalékra csökkentik a jelenlegi több mint 10 százalékról. A nagy gyáraknak eddig a telephely több mint 20 százalékát kellett "zölden" tartaniuk - ezt is egységesen 5 százalékra csökkentik. A jelenlegi szabályok szerint a parkolókban és az épületek tetején kialakított zöld területeknek csak a 25 százaléka beszámítható az általánosan 10 százalékos, kivételesen 20 százalékos összes telephelyi zöldterületbe - a helyi önkormányzat egyetértésével ez az arány 50 százalékra lesz növelhető.

Enyhítik a szennyezési és a biztonsági szabályokat is, így például a kőolaj-feldolgozó üzemekben a benzinvezetékeket a jelenleg előírt 5-15 méternél közelebb fektethetik egymáshoz, szintén a helyi önkormányzat egyetértésével - ez is csökkenti az építési költséget.

HOZZÁSZÓLÁSOK