Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Daniel Constantin román mezőgazdasági miniszter múlt csütörtökön jelezte, hogy aflatoxin-szennyezést mutatott ki a kötelező rutinvizsgálat egy romániai kereskedő által Magyarországról bevitt tejszállítmányban. A riasztás nyomán a szakhatóság országos ellenőrzésbe kezdett. A vizsgálat kimutatta, hogy a magyarországi tejnél az aflatoxin-szennyezés nem lépi át a megengedett határértéket, három romániai farmnál és két tejfeldolgozó üzemnél viszont veszélyes mennyiségben találtak mérgező anyagot.

A riasztás nyomán a szakhatóság országos ellenőrzésbe kezdett. A vizsgálat kimutatta, hogy a magyarországi tejnél az aflatoxin-szennyezés nem lépi át a megengedett határértéket, három romániai farmnál és két tejfeldolgozó üzemnél viszont veszélyes mennyiségben találtak mérgező anyagot.

Turcanu elmondta: a múlt hét végén begyűjtött több mint ezer tejminta felét sikerült csak bevizsgálni eddig, úgyhogy nem kizárt, hogy másutt is találnak szennyezett tejet. Múlt héten még a rutinvizsgálatok hatékonyságának bizonyítékaként állították be a román hatóságok az aflatoxinos szennyezés felfedezését. Amikor azonban az újságírók azt kezdték firtatni, van-e garancia arra, hogy nem került szennyezett tejtermék a kereskedelembe, Turcanu kitért a válasz elől.

Mint kiderült, az ANSVSA a megelőzés érdekében, a nyersanyag szintjén vizsgálja, hogy a termelők betartják-e az élelmiszer-biztonsági előírásokat. A román közvéleményben ezért egyre nő a bizalmatlanság a tejtermékekkel szemben, mivel nem tudni, mennyi szennyezett tejtermék került a fogyasztók elé, miután kiderült, hogy a megelőzés nem minden esetben hatékony.

Romániában ez az első eset, amiről a hatóságok bejelentést tesznek azt követően, hogy február közepén Szerbiában kirobbant az aflatoxinos tejbotrány.

Az aflatoxint például a takarmánykukoricán megtelepedett penész termeli, a gombaméreg a tejen keresztül választódik ki.

A VM enyhítené a tejtermelők aflatoxin miatt keletkezett kárát

A Vidékfejlesztési Minisztérium már dolgozik azon a rendeleten, amely segítséget nyújtana azoknak a termelőknek, akik kénytelenek a tejet megsemmisíteni határértéken felüli aflatoxin-tartalma miatt - mondta Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára. Részleteket erről a helyettes államtitkár egyelőre még nem kívánt nyilvánosságra hozni.

Az MTI pénteken adott hírt arról, hogy Tolna megyében a múlt hét eleje óta a termelők naponta több tízezer liter tejet voltak kénytelenek megsemmisíteni, mivel az aflatoxin-szint magasabb volt a tejben a megengedettnél, ezért a feldolgozók nem vették át tőlük. Bognár Lajos hangsúlyozta: a határérték feletti aflatoxinnal szennyezett tejet a feldolgozóüzemek nem vehetik át a termelőktől az emberi egészség védelme érdekében, hogy ne legyen élelmiszerbiztonsági kockázat.

Magyarországon naponta 4,0-4,5 millió liter tejet termelnek, és ebből a mennyiségből a becslések szerint januárban és februárban összesen mintegy 1,2 millió litert kellett megsemmisíteni a határértéket meghaladó aflatoxin-szennyezettség miatt. Ugyanakkor a megsemmisített mennyiségről pontos adatok nem állnak rendelkezésre - jegyezte meg az államtitkár.

Az aflatoxinnal szennyezett tejmennyiséget meg kell semmisíteni, azt keverni, hígítani nem lehet.

Szólt arról is, hogy az élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatóság vizsgálatai szerint a nyerstej határérték feletti alfatoxin-szennyezettsége főként az ország déli területein okoz gondot, nem csak Tolna megyében.

Az aflatoxin nevű gombamérget a takarmány - például a kukorica, a penésszel fertőzött széna - hordozhatja, ennek közvetítésével jut az állatokba, így a kérődzőkbe is. A tehenek pedig a tejjel együtt ürítik az aflatoxint, amely a határértéket meghaladó mennyiségben káros lehet az emberre. Bognár Lajos hangsúlyozta: az a legfontosabb, hogy a gazdálkodók az aflatoxinnal fertőzött takarmányt ne használják fel a tejelő tehenek etetésére.