A magyar helyett román tej a szennyező

Nem lépi át a megengedett egészségügyi határértéket a mérgező aflatoxin abban a Magyarországról származó tejben, amelyet a múlt héten zároltak Romániában - jelentette be Mihai Turcanu, az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági országos hatóság (ANSVSA) elnöke hétfőn.
MTI, 2013. március 11. hétfő, 19:19
Fotó: Napi.hu

Daniel Constantin román mezőgazdasági miniszter múlt csütörtökön jelezte, hogy aflatoxin-szennyezést mutatott ki a kötelező rutinvizsgálat egy romániai kereskedő által Magyarországról bevitt tejszállítmányban. A riasztás nyomán a szakhatóság országos ellenőrzésbe kezdett. A vizsgálat kimutatta, hogy a magyarországi tejnél az aflatoxin-szennyezés nem lépi át a megengedett határértéket, három romániai farmnál és két tejfeldolgozó üzemnél viszont veszélyes mennyiségben találtak mérgező anyagot.

A riasztás nyomán a szakhatóság országos ellenőrzésbe kezdett. A vizsgálat kimutatta, hogy a magyarországi tejnél az aflatoxin-szennyezés nem lépi át a megengedett határértéket, három romániai farmnál és két tejfeldolgozó üzemnél viszont veszélyes mennyiségben találtak mérgező anyagot.

Turcanu elmondta: a múlt hét végén begyűjtött több mint ezer tejminta felét sikerült csak bevizsgálni eddig, úgyhogy nem kizárt, hogy másutt is találnak szennyezett tejet. Múlt héten még a rutinvizsgálatok hatékonyságának bizonyítékaként állították be a román hatóságok az aflatoxinos szennyezés felfedezését. Amikor azonban az újságírók azt kezdték firtatni, van-e garancia arra, hogy nem került szennyezett tejtermék a kereskedelembe, Turcanu kitért a válasz elől.

Mint kiderült, az ANSVSA a megelőzés érdekében, a nyersanyag szintjén vizsgálja, hogy a termelők betartják-e az élelmiszer-biztonsági előírásokat. A román közvéleményben ezért egyre nő a bizalmatlanság a tejtermékekkel szemben, mivel nem tudni, mennyi szennyezett tejtermék került a fogyasztók elé, miután kiderült, hogy a megelőzés nem minden esetben hatékony.

Romániában ez az első eset, amiről a hatóságok bejelentést tesznek azt követően, hogy február közepén Szerbiában kirobbant az aflatoxinos tejbotrány.

Az aflatoxint például a takarmánykukoricán megtelepedett penész termeli, a gombaméreg a tejen keresztül választódik ki.

A VM enyhítené a tejtermelők aflatoxin miatt keletkezett kárát

A Vidékfejlesztési Minisztérium már dolgozik azon a rendeleten, amely segítséget nyújtana azoknak a termelőknek, akik kénytelenek a tejet megsemmisíteni határértéken felüli aflatoxin-tartalma miatt - mondta Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára. Részleteket erről a helyettes államtitkár egyelőre még nem kívánt nyilvánosságra hozni.

Az MTI pénteken adott hírt arról, hogy Tolna megyében a múlt hét eleje óta a termelők naponta több tízezer liter tejet voltak kénytelenek megsemmisíteni, mivel az aflatoxin-szint magasabb volt a tejben a megengedettnél, ezért a feldolgozók nem vették át tőlük. Bognár Lajos hangsúlyozta: a határérték feletti aflatoxinnal szennyezett tejet a feldolgozóüzemek nem vehetik át a termelőktől az emberi egészség védelme érdekében, hogy ne legyen élelmiszerbiztonsági kockázat.

Magyarországon naponta 4,0-4,5 millió liter tejet termelnek, és ebből a mennyiségből a becslések szerint januárban és februárban összesen mintegy 1,2 millió litert kellett megsemmisíteni a határértéket meghaladó aflatoxin-szennyezettség miatt. Ugyanakkor a megsemmisített mennyiségről pontos adatok nem állnak rendelkezésre - jegyezte meg az államtitkár.

Az aflatoxinnal szennyezett tejmennyiséget meg kell semmisíteni, azt keverni, hígítani nem lehet.

Szólt arról is, hogy az élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatóság vizsgálatai szerint a nyerstej határérték feletti alfatoxin-szennyezettsége főként az ország déli területein okoz gondot, nem csak Tolna megyében.

Az aflatoxin nevű gombamérget a takarmány - például a kukorica, a penésszel fertőzött széna - hordozhatja, ennek közvetítésével jut az állatokba, így a kérődzőkbe is. A tehenek pedig a tejjel együtt ürítik az aflatoxint, amely a határértéket meghaladó mennyiségben káros lehet az emberre. Bognár Lajos hangsúlyozta: az a legfontosabb, hogy a gazdálkodók az aflatoxinnal fertőzött takarmányt ne használják fel a tejelő tehenek etetésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2013.03.11 20:03

"A valódi megoldás a permetezőszereket, monokultúrát, műtrágyát, messzeföldről érkező takarmányt nem alkalmazó mezőgazdaság, a gondos tárolás és a kíméletes feldolgozás lenne, azaz a helyi fogyasztót ellátó biogazdálkodás, amely biztosítja a termőföld, az állatok, a növények és az ember egészségét. Ám ezen az egyszerű, olcsó és bárhol megvalósítható megoldáson természetesen sem a vegyipar, sem a gyógyszeripar, sem az élelmiszeripar nem keresne egy fillért sem, ezért továbbra is szorgalmasan kutatják azokat az anyagokat amelyekkel hatástalaníthatják az élelmiszerekbe került mérgeket, mégha ezek néha szintén éppoly veszélyesek, mint amit kiváltani igyekeznek."

Mondá 2005-ben az aflatoxinnal kapcsolatosan egy hölgy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.03.11 19:54

@megalodon: ...ebben is van valami...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2013.03.11 19:44

Kissé érthetőbben.Tele van a gabona itt is meg Romániában is aflatoxinnal magyarul nedves ezért dohos és penészedik... ez megeszik a tehenek ezért nemcsak a kenyered penészes és mérgező, hanem a tejed,sajtod és a hús is amit megveszel..

Azt meg aztán senki nem tudja csak sejtik, hogy kb mely területeken ez miben és mekkora szennyeződést okoz..

Az ókori egyiptomban mellesleg ez volt az elsőszülött fiúk halálozását okozó rejtélyes betegség ( tél végén az elsőszülött fiúk kaptak bőven gabonát , bele is haltak a dohos búzába, a többi gyereknek nem jutott - Ők túlélték..)

Szóval komolyra fordítván a szót érdemes lenne felméri lassacskán a takarmányok és az étkezési gabona aflatoxinját is nemcsak a jéghegy és a tápláléklánc csúcsát jelentő tejet kellene nézegetni..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.03.11 19:23

Hazudoznak a mócok....,igazi bizánci mentalitás ,mondják ezt is ,meg utána az ellenkezőjét ...,jó kis balkáni mentalitás..

..de a magyarokat sajnálom ,hogy a csigazabálók miatt egy primitív nép megszállta ,és 93 éve fosztogatja őket ,meg Erdélyt...,meg persze e Vajdaságot ,meg Kárpátalját egy kitalált -sosem volt nép...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html