BUX
39866

A magyar ipari adat a leggyengébb az EU-ban

Az EU-ban és az euróövezetben is csökkent júniusban a feldolgozóipari új megrendelések állománya. Az Eurostat adatai szerint éves összevetésben Magyarországon volt a legnagyobb visszaesés.

NAPI, 2011. augusztus 24. szerda, 13:25

A huszonheteknél 0,3 százalékkal, a 17 tagú euróövezetben 0,7 százalékkal csökkent az új rendelések állománya júniusban az egy hónappal korábbihoz képest. Ugyanakkor éves összevetésben bővülést regisztrált az uniós statisztikai hivatal, az EU egészében 8,5 százalékos, az euróövezetben 11,1 százalékos volt a növekedés - írta az MTI.

Havi szinten 12 uniós tagországban csökkent a feldolgozóipari vállalatoknak adott új megrendelések állománya. A legnagyobb, 10,5 százalékos visszaesést Svédországban mérték, a második Észtország 9,8 százalékos, a harmadik Magyarország 9,7 százalékos mínusszal.

Éves összehasonlításban csupán 5 tagországban csökkent az új rendelések állománya az elérhető adatok szerint. A legnagyobb mértékű, 8,3 százalékos visszaesés Magyarországon volt. A második és a harmadik Dánia és Görögország, egyaránt 6 százalékos mínusszal - áll az Eurostat jelentésében.