A magyar kormány megszüntetné az orosz szankciókat? - Felhívás érkezett

Szíjjártó Péter külügyminiszter az orosz hírügynökségnek elmondta, hogy a szankciós politika nem érte el a célját és így időszerű lenne annak újratárgyalása - hívta fel a figyelmet közleményében az LMP. A párt szerint Magyarország nemzeti érdekeivel ellentétes a szankció-ellenes politika.
K. Kiss Gergely, 2017. május 28. vasárnap, 17:59
Fotó: Napi.hu

Tény, hogy Oroszország megszállta Ukrajna egy részét, miközben Ukrajna Magyarországgal szomszédos. Magyarország alapvető geostratégiai érdeke Ukrajna területi integritása és Oroszországtól való függetlensége. A parlamenti párt szerint Szijjártó Péter TASSZ-nak adott interjúja alapján ezek a tények a külügyminisztérium figyelmét elkerülték.

Az LMP bár elismeri, hogy a szankciós politika nem volt elegendő válasz az orosz agresszióval szemben és, hogy az EU tagállamainak folytatólagos szankciótörései miatt nem is volt kellően hatékony, de álláspontja szerint a szankciók kivezetése és így az orosz agresszió válasz nélkül hagyása nemzeti tragédia és az EU gyengeségének jele lenne.

Szijjártó Péternek a minszki megállapodás ismételgetése helyett arra kell választ adnia, milyen megoldást javasolna a kormány Ukrajna területi integritásának visszaállítására - írják. Az LMP figyelmezteti Szijjártó Pétert, hogy külgazdasági mellett külügyminiszter is és a magyar nemzeti érdek nem forintosítható.

HOZZÁSZÓLÁSOK