A magyar kormányt másolja Ukrajna

Viktor Janukovics ukrán elnök utasította csütörtökön a kormányt, hogy a közeli napokban találjon megoldást a fogyasztói gázárak fokozatos csökkentésére.
MTI-Eco, 2013. december 26. csütörtök, 17:03
Fotó: Napi.hu

Az elnöki sajtószolgálat közleménye szerint utasítását az elnök egyenesen Mikola Azarov kormányfőnek címezte. Janukovics kijelentette, azt szeretné, ha az ipari és a lakossági gázfogyasztók "már január 1-jétől éreznék az árcsökkenést". "Jól tudom, hogy a tározókban a régi áron vásárolt gáz van felhalmozva. Azt nem szabad ott tartani, hanem fokozatosan fel kell használni" - mondta az elnök, hangsúlyozva, hogy a gáz ára fokozatosan csökkenthető az új, kedvezőbb áron érkező szállítmányoknak köszönhetően.

Janukovics december 17-i moszkvai látogatása alatt a két ország állami gázvállalatai megállapodtak abban, hogy Ukrajna az eddigi, ezer köbméterenként átlagosan 401 dollár helyett 268,5 dolláros áron kapja a földgázt.

Az államfő utasította Azarovot emellett arra, hogy december 30-ig rendezze a kijevi közalkalmazottak elmaradt bérének kifizetését. Ellenzéki politikusok és aktivisták kedden megakadályozták, hogy kihelyezett ülést tartson a fővárosi tanács, amelyet nem ismernek el legitimnek. A testület mandátuma június elején lejárt, de mostanáig még ki sem írták az önkormányzati választásokat Kijevben.

Halina Hereha, a tanács titkára akkor szóvá tette, hogy mivel a testület nem tudott dolgozni, a közalkalmazottak "nem kapják meg a novemberi és decemberi bérüket". Válaszul Olekszandr Brihinec ellenzéki képviselő emlékeztette arra, hogy a költségvetésben erre elkülönített összegnek kell lennie, a közalkalmazottak fizetésének visszatartása pedig büntetőjogi felelősséget von maga után.

"Azok, akik megakadályozták a közalkalmazotti bérek kifizetésével kapcsolatos határozatot, saját lelkiismeretükkel számoljanak el ezért, ha van nekik olyan, és az emberek előtt viseljék érte a felelősséget" - jegyezte meg Janukovics.

Az államfő a régiók tanácsa nevű szervezet csütörtöki ülésén közölte, hogy újévtől felveszi a harcot a korrupcióval. Keményebb fellépést ígért a rendvédelmi és az ellenőrző szerveknél tapasztalható korrupcióval szemben, valamint a tisztviselők felelősségének növelését e téren. Közölte, hogy forródrótot hoznak létre, amelyen a vállalatok és a lakosok bejelentéseket tehetnek a korrupciós esetekről.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

homeros, 2013.12.29 07:22

régi komcsi szokás ez... kádár is imádta, nem érdekes, hogy mik a következmények... mármint a komcsi patkányoknak, ők csak minél tovább ki akarják húzni a közpénzek közelében, aztán amikor dől a viskó, akkor elsunnyognak.... a kádári olajos rezsicsökkentés dollár milliárdokba került, közpénzből fizetve a különbözetet, az orbáni rezsicsökkentés már az első körben 100 milliárdos támogatási igényt hozott elő a köztulajdonú energiaszolgáltatók részéről...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Superyankee, 2013.12.29 02:35

@Superyankee: Rovid szakaszokban irok mert neha a "system" lemegy. Befejezesul tudod hogy ki az a 13 millio munkanelkuli? Akiknek mar egyszer lejart a 6-honapi sagely es utana I., II., III., meghoszabitast kaptak. A IV. meghosszabitas a nyaron szunt meg. A 4 meghosszabitassal egy teljes evet ki lehetett huzni a szokasos kezdo felev utan. Ezek a meghosszabbitasok csak az utolso 3-4 evben leteztek, azelott soha. New Jersey allamban ha valakinek tobb mint kb 80-90 ezres fizetese volt akkor HAVONTA kapta a maximumot 600 dollart HETENTE es masfel evig. Hogy fest ez a magyar segelyhez kepest? Ott meddig tart? Mi a minimum orabaer? Nagyon kerlek kozold, hogy had irigykedjenek az amerikaiak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Superyankee, 2013.12.29 02:24

@Superyankee: Itt folytatom. Valahogy ugy nez ki hogy mely kompleszusodban azt akarod bizonyitani hogy a magyaroknak sokkal jobb mint az atlag amerikainak. Na es ezt csoro honfitarsaidnak akarod bizonyitani? Nem az 50-es evekben elunk mikor nem volt TV, internet es csak az "igazmondo" komcsi-hircsatorna, aki azt hiresztelte, hogy az amerikaiak eheznek. Akkor ezt locitromos nagymamadek el is hittek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Superyankee, 2013.12.29 02:16

@Bhole: Sok szerencsetlen USA-val szembeni kompleszos urgevel talalkoztam ezen a hirportalon de a te kompleszusod elvezetes modon mindenkiet felulmulja. Probalom talalgatni az okat. Talan azert mert nagyszuleid meg igen szegeny parasztok voltak. Nagymamad biztosan locitromokat kevert a sarba es azzal tapasztotta le "livingroomja"-t. Aztan jott a dicsoseges komcsi rendszer es szuleid mar "felemelkedtek" mert jo allast kaptak parthusegert (kulonben semmihez sem ertettek). Aztan jott a rendszervaltas es fiuknak komcsi part nelkul nem sikerult ervenyesulni. Mindezert ugye a rohadt imperialista USA a hibas?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Superyankee, 2013.12.29 02:05

@Bhole: Nekem es a Nyugatnak semmi problemaja nincs Ukrajnaval. Szazszor szimpatikusabbak es ERTEKESEBBEK mint a Nyugatnak SEMMIT nem nyujto kis jelentektelen Magyarorszag. Ukrajna jelentoseget az is mutatja hogy hiaba vannak komoly penzugyi problemaik a ruszkik minden segitsegre, nagy importrendelesekre hajlandok csak el ne veszitsek Ukrajnat. A kovetkezo 10-20 evben igen sok aldozatot fognak hozni azert hogy Ukrajna gazdasagilag tovabbra is hozzajuk legyen lancolva (az ukran export 70%-a oda megy). Magyarorszagert semmit sem fizetnenek? Vajon miert? Ha, ha.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html