A tárca pénteki közleményében emlékeztettek: a Moszulban terroristák foglalták el Törökország főkonzulátusának épületét és elrabolták a főkonzult, valamint további 48 török állampolgárt.

Magyarország teljes szolidaritással kiáll szövetségese, Törökország mellett, és sürgeti a túszok azonnali szabadon bocsátását - fogalmaztak. Kiemelték: biztosítani kell, hogy hasonló, a nemzetközi jogot is sértő erőszakos akciókra a továbbiakban ne kerülhessen sor sem Moszulban, sem Irak más részén.

Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges iszlamista csoport szerdán elfoglalta Törökország moszuli konzulátusát, és túszul ejtett 49 török állampolgárt. Egy nappal korábban 31 török állampolgárt - üzemanyagot szállító teherautósofőröket - ejtett foglyul ugyancsak Moszulban az ILIÁ, amelynek így már 80 török túsza van.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár csütörtökön Madridban élesen elítélte a csaknem félszáz török állampolgár előző napi túszul ejtését, és követelte haladéktalan elengedésüket, egyúttal kizárta az észak-atlanti szövetség beavatkozását.
Ankara kíméletlen válaszcsapással fenyegette meg az ILIÁ-t, ha bántódása esik bármelyik túszul ejtett török állampolgárnak.