BUX
39138

A magyar nyugdíjeinstandot követik a franciák és az írek is?

Minthat kezdene népszerűvé válni a magyar példa az eurózónában: Írország kimentésének költségeiből 12,5 milliárd eurót az ír nemzeti nyugdíj takarékalapból fedeznének, és immár a francia parlament is lehetővé tette, hogy eurómilliárdokat lapátoljanak ki az állami nyugdíjalapból.

Kasnyik Márton, 2010. november 29. hétfő, 10:11

A 24,5 milliárd eurós eszközállománnyal rendelkező National Pension Reserve Fundot (NPRF) még az gazdasági csoda idején hozták létre a hosszú távon egyre nehezebben finanszírozható ír állami alkalmazottak nyugdíjának fedezésére.

A most körvonalazódott terv szerint azonban a 85 milliárd eurós ír kimentésből 12,5 milliárd eurót az NPRF-ből szívnának el; nem először, hiszen a Bank of Ireland és az Allied Irish rekapitalizációjára már egyszer igénybe vettek 3,5 milliárd eurót az alapból.

Az ír pénzügyminisztérium alá tartozó NPRF elsősorban eurózónás államkötvényekbe és pénzügyi eszközökbe fekteti tőkéjét, amivel idén eddig 6 százalékos, 2001 eleje óta pedig átlagosan évi 3 százalékos hozamot ért el - írja a Financial Times.

A francia nyugdíjalap, a Fonds de Réserve pour les Retraites (FRR) is rövidtávú költségvetési politikai célok áldozata lesz: a múlt héten olyan törvényt fogadtak el a francia parlamentben, amely lehetővé teszi a francia jóléti rendszerben felhalmozott adósságoknak az FRR-ből való törlesztését.

A 36 milliárd eurós nyugdíjalapból évi 2,1 milliárd eurót tennének át a jóléti rendszer adósságait kezelő Cades nevű alapba; a deficites öregségi nyugdíjrendszert, a Cnev-et a Cades finanszírozza.

A Financial News forrásai szerint ezzel az FRR - bár formálisan továbbra is kezeli az eszközöket - mozgásterét erősen behatárolják, és el kell mozdulniuk a kockázatmentesebb eszközök, illetve a készpénz felé.