Nagyot ugrott az euró árfolyam a hét elején: a hét első napján 4,5958 lejt ért az unió valutája, ami keddre 4,5985-re gyengült. A pénteki, augusztus 25-i értékhez képest ez jelentős változásnak számít - írta a Maszol. A lej 2012 július 23-án volt a leggyengébb, amikor egy euró 4,6009 lejt ért.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a vártnál lényegesen magasabb lesz az euró idei átlagárfolyama. A kormány az év elején 4,46 lejes átlagos árfolyamot prognosztizált, miután 2016-ban 4,49 lej volt az átlag.

Semmiféle alapgazdasági folyamat nem indokolja a jelenlegi magas árfolyamot, hiszen a növekedés kiemelkedő, a munkanélküliség alacsony, az infláció normális, az eladósodottság csekély. A magyarázat inkább a politikai feszültségekben keresendő - nyilatkozta a Maszolnak Diósi László, az OTP Bank Románia vezérigazgatója.

A szakember szerint az árfolyam az igazságügyi reformmal kapcsolatos politikai játszmákra reagált. Ezek elbizonytalanították a befektetőket, de hosszú távú hatásuk valószínűleg nem lesz.

Mivel ideiglenes jelenségről van szó, valószínűleg nem érdemes sietni az olyan nagy értékű vásárlásokkal, ahol a vételár euróban van megadva, ha a vásárló nem euróban tartja a pénzét. Egy 50 ezer eurós lakás esetében a vásárló körülbelül 12 ezer lejt veszít, ha 4,55 lejes árfolyam helyett 4,60 lejért vásárolja meg a valutát.