A magyar üzleti kedvezmények nem járnak német politikai engedékenységgel

A németek azt várják Magyarországtól, hogy az uniós tagsághoz tartozó felelősségét fogadja el, de állítják, nincs ráhatásuk a magyar adópolitikai döntésekre, valamint hogy Berlin nem cseréli politikai aggályait gazdasági kedvezményekre - többek között erről is beszélt a 444-nek adott interjújában Michael Roth német külügyi államtitkár, aki szerint az EU jövője az emberek döntéshozatalba való jobb bevonásán múlik, valamint az államszövetségnek szociálisabbá kell válnia.
Szabó Dániel, 2019. június 24. hétfő, 11:37
Fotó: AFP - Daniel Mihailescu.

Mindannyian azt várjuk Magyarországtól, hogy nőjön fel ahhoz a felelősséghez, ami az uniós tagsághoz tartozik, és tartsa tiszteletben a közös alapértékeket - válaszolta a külügyi politikus a lap azon kérdésére, hogy mi jelenleg a legnagyobb politikai ellentét Németország és Magyarország között. Úgy látja még, hogy bár "az EU-tagságnak vannak előnyei, például a szabad utazás, a közös piac, a pénzügyi előnyök és az Európai Bizottság, illetve az Európai Parlament munkájába való beleszólás lehetősége, de ezek az előnyök nincsenek ingyen." Az ár pedig a jogállamisági normák betartása és a közös alapelvek tisztelete.

Épp ezért személy szerint szégyenteljesnek és elfogadhatatlannak tartja, ha egy tagállam EU-ellenes plakátkampányt szervez, mint történt az itthon. Roth úgy véli, szükség van az EU-ban új mechanizmusokra, amelyek segíthetnek a jogállamisági problémákat kezelni a tagállamokban.

"Ez egy nagyon cinikus feltételezés. Számos alkalommal kifejeztük a súlyos aggályainkat a magyar fejleményekkel kapcsolatban. Szociáldemokrataként pedig soha nem leszek a rosszabbodó munkahelyi-, és piaci körülmények pártján. Az valóban igaz, hogy Magyarország gazdasági teljesítménye és a német-magyar kereskedelmi kapcsolatok jelentősen fejlődnek. De ez semmiképpen sem jár együtt politikai engedményekkel" - válaszolta a német külügyi államtitkár arra a kérdésre, hogy a kedvező magyar adó- és üzleti szabályozás valójában a német cégeket szolgálja ki, amelyekkel az Orbán-kormány megváltja a békét Berlintől.

Szerinte a német kormánynak nincs ráhatása a magyar adópolitikára, így az sem kormányközi kérés volt, hogy a német tulajdonú RTL Klubot sújtó reklámadót eltörli a budapesti vezetés. Ugyanígy állítja, nem kérték a rabszolgatörvényként emlegetett, a túlóraszabályozást érintő módosítást, még ha Szijjártó Péter külügyminiszter tavaly decemberben azt mondta, hogy ez a német vállalatok igényelték.

"Az európai polgárokat jobban be kell vonni az európai ügyekről szóló vitákba. Ugyanakkor Európának szociálisabbá kell válnia, láthatóbbnak kell lennie vidéken, és nem szabad hagyni, hogy a bűnbak szerepét töltse be rövidlátó nacionalista kampányokban" - ismertette álláspontját Roth arról, hogy szerinte hogyan lehet az EU iránti elköteleződést javítani.

(A teljes interjú itt olvasható.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gmihaly, 2019.06.24 12:13

Hitler után egy német poficek ne mondjon ilyet, vagy pedig számoljanak el tisztességesen akkori viselt dolgaikkal a fritzek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html