A magyar vadászrepülő kell a braziloknak is

Brazília váratlanul bejelentette, hogy a Saab Gripen típusú vadászrepülőire cseréli le légi flottája kiöregedő gépeit. A svéd típus amerikai és francia ellenfelet győzött le a zsíros megrendelésért folytatott versenyben.
Napi.hu, 2013. december 19. csütörtök, 18:10
Fotó: Napi.hu

Brazília a svéd Saab AB Gripen vadászrepülőgépeire költi azt 4,5 milliárd dollárt, amelyet ősöreg Mirage gépeinek lecserélésére szán - jelentette be a kormány. A döntés nem csupán a megrendelésért versenyző amerikai Boeinget és francia Dassault-t érte váratlanul, hanem a hadsereg vezetőit is - a légierő főnökét a bejelentés előtt egy nappal tájékoztatták a helyzetről. Brazília enyhén szólva nehezen szánta el magát a lépésre: tíz éven át, három államfő regnálása idején folyt a már-már a nevetségesé váló előkészítés.

A megállapodás értelmében - amelynek részéleteit a következő egy évben öntik végső formába a felek - Brazília 36 új Gripen NG típusú vadászgépet kap 2020-ig. Az elsőt 2016-ban szállítják, majd ezt követően évente 12-12 gép érkezik. A beszerzés költségei először a 2015-ös büdzsében jelennek meg. A többmilliárdos összeg a repülőgépek árán túl tartalmazza az alkatrészellátás, a karbantartás és az egyéb támogatás költségét is.

Erre futotta

Brazil tisztviselők elmondása szerint azért döntöttek a Gripen mellett, mert a svédeké volt a legolcsóbb ajánlat és ők kínálták a legjobb feltételeket az üzlettel járó technológiai együttműködésre. A Gripen nem csupán olcsóbb volt versenytársainál, hanem üzemeltetésének logisztikai költsége is alacsonyabb.

A repülőgép mindent egybevetve olyan egyszerű, hogy valószínűleg Brazília is képes lenne gyártani - vélik ágazati szakértők. A megállapodásban foglalt technológiatranszfer nyomán a rövid hatótávolságú polgári repülőgépeket gyártó Embraer SA, a Saab legfőbb helyi partnere felkészülhet az ország saját vadászgépének kifejlesztésére.

Megért négymilliárdot?

A tízéves halogatás után vélhetően azért született meg a döntés éppen most, mert az amerikai kémkedési botrány megfelelő indokot szolgáltatott a Boeing kiütéséhez a versenyből. Ez a cég F/A-18-as vadászgépével pályázott. Az üzlet érdekében nagy vállalati irodát nyitottak Brazíliában, amelyet egy volt amerikai nagykövet vezet. A kémbotrányban azonban kiderült, hogy az amerikai belbiztonsági hivatal a brazil kormányt is lehallgatta.

Egy a brazil vadászgép-megrendeléshez - a feltörekvő országok egyik legzsírosabb vásárlásához - közel álló amerikai forrás most úgy látja, emiatt bukták el az üzletet. Nagy kérdés - fogalmaz az illető -, hogy megérte-e a brazilok lehallgatásával szerzett információ - bármi is volt az -, hogy emiatt elbuktak négy és fél milliárd dollárt. A Boeing irigykedve nézheti, hogy a Saab részvényára a brazil üzlet bejelentése után 27 százalékkal ugrott meg.

A Boeing óvatosan nyilatkozott, jelezte, hogy kész részt venni a brazil hadsereg további projektjeiben. A Dassult azonban sértődötten vette tudomásul, hogy Rafale gépe alulmaradt a versenyben. A francia cég szerint ez a kéthajtóműves francia vadászgép megbízhatóbb, masszívabb, mint a Gripen, csupán ezért került volna többe.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Balt, 2013.12.20 11:48

@kakambuki: Valószínűleg a bombasztikus cím miatt a pongyola megfogalmazás, bár a magyar Gripenek voltaképpen speciális altípusok. http://hu.wikipedia.org/wiki/Gripen#JAS-39_EBS_HU

A két hajtóműves gépekkel való összevetésből nem (sem) biztosan a Gripen kerülne ki "vesztesen", a MIG-29-hez képest kb. moszkitó és lódarázs (lásd pl. a youtube videókon, illetve: "A cseh légierő Gripenjei évi átlagban 140 órát repülnek és négy gépük 2009-ben már külszolgálatot is ellátott a saját légierővel nem rendelkező három balti állam légterének védelmében. A kiküldetés során a cseh pilóták nyolc ízben fogtak el felderítő vagy kémkedési céllal közeledő orosz harci repülőgépeket (A-50, Il-38 és Szu-24 típusokat). A NATO felkérése alapján 2011-ben a cseh Gripenek újabb turnust teljesítenek a balti NATO légvédelemben, mivel az Eurofighter típushoz képest fele akkora költséggel, egyharmad kiszolgáló létszámmal képesek a tartós kitelepülésre." (wikipedia)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kakambuki, 2013.12.19 21:42

Q.va nagy tévedés! Nem magyar, hanem svéd, és azért sem magyar mert mi is csak béreljük tőlük egyenlőre. miért nem tudnak pontosan fogalmazni?
Egyébként pedig ha csak vadászgépeket akarnak maguknak hát vigyék. Bombázni jobb és biztonságosabb szerintem a két hajtóműves lódarázs, vagyis az F/A-18-as.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html