A magyarok csak álmodhatnak arról, amit a lengyelek kapnak

Eredeti módszert találtak a lengyelek arra, hogy bizonyos egészségügyi kezelések esetén megszüntessék a hosszú várólistákat: Csehországba ruccannak át gyógyulni. A lengyel tb pedig kifizeti a kezelést.
Barabás Júlia, 2017. december 23. szombat, 14:50
Fotó: Shutterstock

Egyre több lengyel beteg veszi igénybe a cseh orvosok szolgáltatásait - adta hírül az onet.pl. Korábban leggyakrabban a szürkehályog- és az ízületi műtétekre utaztak a szomszédba, ám a lengyel egészségbiztosítás (NFZ) mostantól a fogorvosi beavatkozások árát is visszatéríti. Emellett a mozgássérültek is élnek a narkózisban elvégzendő terápiák lehetőségvel.

Az NFZ információi szerint 2015-2016-ban több mint 15 ezer kérelem érkezett hozzájuk a csehországi gyógyítási költségek visszatérítésére (a határ menti gyógyítások irányelvének alapján), közel 49 millió zloty (5,9 milliárd forint, egy fél focistadion ára) kifizetését kérve. A tavalyi kérelmek 90 százaléka szürkehályog-műtétekre vonatkozott. A lengyel hatóság 2017 első félében összesen 8609 erre vonatkozó kérelmet kapott 24 millió zlotys összegben.

Megy a biznisz, mint a karikacsapás

Eddig főleg azok a lengyelek utaztak Csehországba kezelésre, akik nem akarták vagy tudták kivárni sorukat a szemet, illetve az ízületeket operáló orvosoknál a hazai kórházakban. Az ostravai klinika azonban elkezdett olyan mozgássérült lengyel betegeket is fogadni, akik szintén nem akarnak hosszan várni a lengyel specialistáknál és az NFZ visszatéríti költségeiket.

A legtöbb páciens a határ melletti - opolei, sziléziai, alsó-sziléziai - vajdaságból érkezik, de messzebbről, még a nyugati tengerparti városokból is vannak jelentkezők. Az ok egyszerű: a cseheknél néhány hetet kell várni olyan beavatkozásokra, amelyek esetén Lengyelországban többéves is lehet a várakozás.

A cseh rendelők még a lengyel betegek utazását is megszervezik, és sokszor magukra vállalják a formaságok elintézését is az NFZ-költség visszatérítésével kapcsolatban. A határ menti egészségügyi ellátás keretein belül a betegek élhetnek azzal igazolással, amelyet Lengyelország ad ki számukra arról, hogy az NFZ visszatéríti meghatározott beavatkozások, vizsgálatok vagy terápiák költségeit.

A nyitókép forrása: Shutterstock.com

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2017.12.24 15:24

De a lengyelek sem láttak még akkora lófaszt amit lenyomott orbán a magyarok torkán ! Legjobb ha már születésed pillanatában kérsz beutalót szakrendelésre mert mire rád kerül a sor addigra szükséged is lesz rá :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gmihaly621, 2017.12.24 09:48

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html