A magyarok is bevándorlók? - Így látja egy amerikai

Prága helyett Budapestet tartja Kelet-Közép-Európa igazi, jellegzetes fővárosának egy amerikai utazási szakértő, aki szerint a város karakterét az adja, hogy lakossága egymást követő bevándorlási hullámok eredményeként alakult ki.
Napi.hu, 2015. augusztus 8. szombat, 14:11
Fotó: Napi.hu

Hagyják a szomszédjukra, hogy Prágába utazzanak, keressék fel inkább Magyarország fővárosát, Budapestet, egy kozmopolita, bonyolult nagyvárost - ajánlja olvasóinak az amerikai seattletimes.com hírportál. A lap szakírója, Rick Steves nemrégen járt Budapesten. A legtöbb amerikai Prágát választja, ha ízelítőre vágyik Kelet-Európából, ám a régió igazi erőközpontja a magyar főváros - kezdi cikkét.

Aki Budapestre látogat kihívásokkal találja szemben magát és talán bonyolultnak látja a város életét, de egy kozmopolita helyet ismerhet meg, szokatlan eleganciával, amely végül is szórakoztató élményt ígér. A budapesti kiruccanás megéri az árát.

A Duna partján elterpeszkedő város valójában két település egyben - folytatódik a beszámoló. A nyugati oldal a Budai Várral Magyarország nagy napjait idézi, a lapos Pest számtalan épületével a nagyváros kereskedelmi központja.

Kulturális gulyás

Budapest ugyan mai formájában teljesen európai, ám van valamilyen egzotikus íze. Ezt a területet az etnikai csoportok egymást követő migrációs hullámai népesítették be. Először jöttek a magyarok, akik Közép-Ázsiából menekültek el, és települtek le a régióban ezer évvel ezelőtt. Őket követték a törökök, a németek, a szlávok, a zsidók és romák, olyan kulturális gulyást hozva létre, amely még ma is fortyog a saját levében.

Budapest a 19. század végén órási fejlődésen ment keresztül, miután az Osztrák-Magyar Monarchia társfővárosa lett Béccsel együtt - írja Steves beszámolójában. Emiatt azután a város grandiózusabb érzetet kelt, mint amit egy viszonylag kis ország fővárosától várnánk. Budapest nem akart másodhegedűsnek látszani Bécs mellett, ezért a honfoglalás 1000. évfordulóját kihasználva grandiózus emlékműveket, tereket és még egy földalattit is épített.

Bűnös város

Az első világháború azonban véget vetett a birodalmi pompával ünnepelt aranykornak. Magyarország a nácik szövetségese lett, majd szovjet megszállás alá került. Ha azonban a kommunizmus egyfajta vallás volt a második világháború után, akkor Budapest a bűnös város szerepét játszotta történetének ebben a felvonásában. A merevebb rezsimek alatt élő többi kelet-közép-európai ország lakói a Nyugat ízét érezték, amikor Budapestre látogattak.

Ma már mindez a távoli múlt részévé vált, bár Steves felhívja olvasói figyelmét a szoborparkra, ahol megtalálhatók a vörös korszak köztéri emlékművei. Ez egyfajta szórakoztató élményparkként tálalja a kommunizmus sztárjait.

Az amerikai utazó úgy látta a rengeteg vendéglőt, hogy azok megnyílásával - némi Habsburg nosztalgiával - feltámadt a 19-20. század fordulójának kávéházi világa, amelyet a kommunizmus megszüntetett. A fürdők közül a Széchenyit tartja a legkönnyebben elérhetőnek, amelyben mindössze 20 dollárért pihentetheti megfáradt testét az amerikai turista.

Budapest az árnyalatok és a paradoxonok városa, amely gyönyörűen élte túl zűrzavaros történetét - foglalja össze mondandóját az amerikai újságíró.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tegnaputan, 2015.08.10 17:35

@mirko: "A mai magyar lakosságnak annyi köze van a szkítákhoz mint a kínaiakhoz, vagyis majdnem semmi."
Ha már hozzászóltál, ideje lenne megismerni a szkíta kultúrát, meg a magyart is...
" finnugor eredet alig kimutatható"
A DNA esetében csak véletlenszerűen kimutatható Magyarországon..., az M512 ősi szkíta kromoszómát pedig nem csak véletlenül található a magyar lakosságban...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.08.10 17:24

@mirko:

,,Semmi nem igaz amit írogatsz, igaz a tv-ben rontásokat vesznek le a nézőkről az sem nagyobb ökörség, mint a magyar rovásírás 30 ezer éve."

A rovásírást csak mi nevezzük rovásnak. Valójában az emberiség ősi írása volt. Varga Csaba ezt szépen leírta. Nálunk élő maradt az utolsó pillanatig. Fenn tartottuk a ,,jogfolytonosságot" 30 ezer éven át.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.08.10 17:09

@mirko:
"A valóságban a latin írásjelek használatának koppintása"

Hogy hány éves a rovásírás abba nem mennék most bele, de hogy te életedben nem láttál még rovásírást az teljesen biztos. Talán a kicsit hasonlító A betűn kívül egyetlen más karakter sem hasonlít a latin megfelelőjére, az is csak valószínűleg azért mert mindkettő a főnicíiaiból ered.

Azért ekkora hazug baromságokat, ilyen magabiztossággal kinyilatkoztatni minden témában hogy is fogalmazzak: elképesztő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mirko, 2015.08.10 16:47

@Tiszapart:
Nagy baromságokat, hetet havat hordasz itt össze. Semmi nem igaz amit írogatsz, igaz a tv-ben rontásokat vesznek le a nézőkről az sem nagyobb ökörség, mint a magyar rovásírás 30 ezer éve.
A valóságban a latin írásjelek használatának koppintása, ezzel vésték fel az ácsok a neveiket szekercéjükkel a gerendára, max 600-700 éves.

De hadd kérdezzem meg mi köze ennek az amerikai ember csábító reklámjához, tán cáfolni akarod? Ne tedd mert akkor nem jönnek a turisták!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.08.10 09:31

@Helianthus: hogy honnan jöttek az indogermán népek Európába..bizony ,kellemetlen kérdések nekik ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html