A külföldi tulajdonban levő szlovákiai cégek közül a legtöbb cseh és magyar kézben van - adta hírül a pozsonyi Új Szó a Bisnode cégminősítő vállalat adataira hivatkozva. A cseheknek egyelőre sikerült megőrizniük az elsőségüket, a magyarok azonban már szorosan a nyomukban vannak. A harmadik helyen az osztrákok állnak.

Cseh tulajdonban levő cégből idén 9857-et számoltak össze, ami már csak 25-tel több a magyaroknál. Az előbbiek száma az elmúlt egy évben 266-tal, az utóbbiaké 440-nel nőtt. A cseh tulajdonú vállalatok jelentős része még Csehszlovákia szétesése előtt jött létre.

Az osztrák és német tulajdonban levő vállalatok száma jóval alacsonyabb, az utóbbiaké ráadásul az elmúlt időszakban még enyhén csökkent is. Ugyanakkor ezek közt vannak az igazi óriások, mint például a Volkswagen Slovakia, amely az év végéig ezer dolgozót szeretne felvenni. A vállalat egyre nehezebben talál munkaerőt Szlovákiában.

Ez nem nem csupán a Volkswagennek okoz gondot. Az országben jelenleg csak az összeszerelő üzemekben több mint 30 ezer állást képtelenek betölteni hazai munkaerővel - nyilatkozta Jana Mesárová, a Wincott People személyzeti ügynökség menedzsere Ráadásul a Jaguar Land Rover jelezte, hogy nyitrai beruházása nagyobb lesz, mint tervezték, így nem 2800, hanem ennél akár kétezerrel is több új munkahely jöhet létre.