A magyarok miatt áll a bál a kvótapiacon?

Felfüggesztették a kereskedést a szén-dioxid-kibocsátási kvótákkal szerdán délelőtt a párizsi székhelyű Bluenext tőzsdén, a múlt héten értékesített magyar kibocsátáscsökkentési egységek kerültek vissza az európai piacra.
Leszák Tamás, 2010. március 18. csütörtök, 07:59
Fotó:

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Korábban már értékesített szén-dioxid-kibocsátási kvóták újbóli felbukkanása miatt szüneteltették a kereskedést szerda délelőtt a párizsi székhelyű Bluenext tőzsdén, amely megoldást dolgoz ki a visszakerülés ellen.

A magyar környezetvédelmi tárca által a napokban értékesített, CER (Certified Emission Reduction) típusú egységek tűntek fel, holott azokat csak az EU-n kívüli országokban használhatták volna fel.

A szaktárca a múlt héten 1,7 millió CER-egység értékesítéséről szerződött, a tranzakció nyomán négymilliárd forint bevétel folyhat be a kincstári számlára - mondta lapunknak Olt Boglárka sajtófőnök.

A KvVM minden lehetséges óvintézkedést megtett, hogy a kvóták ne kerülhessenek vissza az európai piacra, ezt szerződésben kötötte ki és vevőjétől is megkövetelte.

Az ügylet jogszerűségéről a tárca előzetesen az Európai Bizottság klímaügyi főigazgatóságával is egyeztetett, az pedig nem emelt jogi kifogást.

A kibocsátási egységek európai kvótatőzsdére való visszakerülését egy későbbi viszonteladó tisztességtelen magatartása okozhatta a tárca szerint.

Néhány ezer egység kerülhetett a Bluenextre, a felelős azonban még nincs meg - mondta az MTI-Ecónak Spenger József, a Hungarian Energy Power (HEP) Kft. ügyvezetője -, az egységeket a KvVM e cégnek értékesítette, amely továbbadta nemzetközi kereskedőknek.

Amennyiben kiderül a magyar érintettség, a tárca büntetőeljárást kezdeményez - jelentette ki Molnár József kabinetfőnök.

A tőzsdének tudnia kell, melyik tag vitte be szabályellenesen a kvótákat, az azonban már biztos, hogy a HEP és londoni partnere betartotta a szerződéseket.

A CER-kvóta akkor keletkezik, amikor egy fejlett ország egy fejlődő országban olyan beruházást valósít meg, amelynek eredményeként csökken a szén-dioxid-kibocsátás.

A magyar államhoz hazai cégektől kerülhet ilyen kredit, a vállalatok általában kereskedőkön keresztül vásárolnak egységeket.

A CER-ek a kettős felhasználás elkerülése érdekében csak az EU-n kívül értékesíthetők.

Az AAU (Assigned Amount Unit) ezzel szemben a kiotói egyezményben meghatározott kibocsátáscsökkentési vállalásból származik, az államközi megfelelés eszköze, az AAU-egységeket 2008 és 2012 között lehet értékesíteni a nemzetközi piacon.

Az államok eldönthetik, hogy az ENSZ felé CER- vagy AAU-egységekben teljesítenek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Veczelin, 2010.03.18 11:29

Nézzük csak, hol tart a tisztes gazdasági mechanizmus! Milyen utat járt be a magyar CER az interneten tegnap talált egyik magyar cikk szerint:
1. A KVVM eladta a Hu. Energy Powernek. (HEP)
2. A HEP eladta egy Londoni kereskedőháznak (LKH).
3. A LKH eladta egy EU Kereskedőháznak (EKH).
4. Az EUH eladta a Japán kereskedőnek.
5. A Japán eladta egy Svácinak.
6. A svájci eladta a Bluenext-nek.

S, ezek szerint ennyi – megszámolva 6 kereskedő keresett a magyarok által eladott CER-en, mert ne gondoljuk, hogy azt ráfizetéssel adták tovább. (Mert egyik sem hülye, csak…)
Ezek alapján joggal hihetjük el azt a mendemondát, - vagy médiahírt -, hogy a magyarok elkótyavetyélték a CERT, vagyis nagyon nyomott áron adták el, noha nagy a kereslet iránta.
És még eggyet: Volt egyszer Budapesten, a Bosnyáktéren egy Nagybani Zöldségpiac, amit azért zártak be, mert lánckereskedéssel háromszoros áron lehetett a zöldséghez hozzájutni.
De az NEM EURÓPAI piacgazdaságban történt, hanem a szocializmusban. HÁT EBBŐL a PIACGAZDASÁGBÓL MOST SEM KÉREK!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html