A magyarok Szlovákiát választják

Gyorsan nő a vendégmunkások száma Szlovákiában, és a szakértők úgy vélik, hogy ez a tendencia folytatódni fog. A munkahelyek gyarapodnak, de helyben, legalábbis a nyugati országrészben már nincs szabad munkaerő.
Barabás Júlia, 2018. március 28. szerda, 06:20
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Jelenleg legálisan 50,5 ezer külföldi munkavállaló van az országban, 13 ezerrel több az egy évvel korábbinál - idézte a pozsonyi új szó Marián Valentovicet, a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVR) vezérigazgatóját. A szakember szerint csak az elmúlt egy hónapban ezer új vendégmunkás érkezett Szlovákiába.

A szerb vendégmunkások száma az elmúlt egy évben megduplázódott, így ma már 12 ezren dolgoznak az országban, amivel a legnépesebb csoportnak számítanak a vendégmunkások körében. Őket követik a Romániából érkezettek, akik száma az elmúlt egy évben több mint ezerrel, 8,7 ezerre nőtt.

Ugyanakkor Szlovákia egyre népszerűbb a magyarországi munkavállalók körében is, ők jelenleg több mint ötezren vannak. Számuk csak az elmúlt egy évben több mint ezerrel nőtt, így ma már a cseheket is megelőzik, akikből legálisan csupán 4800 dolgozik Szlovákiában. Nagyjából ennyien vannak az ukránok, míg Lengyelországból hivatalosan több mint kétezren járnak át dolgozni Szlovákiába.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krislaci, 2018.03.30 11:39

Gondolom, nagy vonzerő lehet, hogy ott nincs NER, orbáni szintű lopás, így az EU-s támogatások nem a strómanokat és a közelieket gazdagítják, hanem oda kerülnek, ahova szánták. Így fejlődik az ipar, nőnek a bérek. Nem olyan bonyolult, fideszes ésszel is megérthető - ha nem szenvednek teljes szellemi leépülésben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.03.28 19:43

Gyertek haza rabszolgák, a minket lekörözött Szlovákiából is, gyertek haza ebbe a szánalmas, szétlopott, már Kelet-Európától is leszakadt mutyiországba, Európa Bangladesébe, könyörgünk!!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html