Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fizetések sokkal gyorsabban emelkednek Magyarországon, mint Lengyelországban, vajon várható-e változás ebben? - teszi fel a kérdést a Rzeczpospolita című lengyel konzervatív lap. A legújabb magyar statisztika szerint az átlagbér Magyarországon júniusban bruttó 14,4 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest és ez mutató hónapok óta két számjegyű. A reálbérek 12,5 százalékkal emelkedtek.

Lengyelországban az idén ugyan valamivel növekedtek a bérek, de rekordról nincs szó. A vállalkozói szektorban, amelyet a béremelkedés magasabb dinamikája jellemez a többi gazdasági ágazathoz képest, január és július között átlag 4,8 százalékos volt a növekedés a tavalyi 4,1 százalék után.

Magyarázat

Az ING Bank szakértője, Virovácz Péter szerint idén a magyar béreket a minimálbér 15 százalékos emelése hajtotta felfelé. Lengyelországban mindössze 8 százalékkal ment feljebb a legalacsonyabb kereset. Emellett Magyarországon a közszférában sztrájkokkal is kikényszerítették a béremelést. A magánszférában 13,5 százalékot jegyezhettek fel, határozottan magasabbat, mint a lengyel vállalkozói szektorban.

A magyarok és a lengyelek is munkaerőhiánnyal küzdenek, ám a magyar munkaerőpiac feszültsége a népesség elöregedéséből is fakad, amit nem kompenzál a szakmai aktivitás növekedése. Lengyelországban csökkentették a nyugdíjkorhatárt, amely szűkíti a munkaerő kínálatát.

Nem várható

A lengyel munkaerőhiányt enyhíti az ukrajnai bevándorlás. A kelet-közép-európai országok közül Lengyelország kiemelkedik munkaerőpiacának nyitottságával, de a társadalom már nehezen visel az ukránok beáramlását. Egyes statisztikák szerint már egymillió dolgozik a szomszédos Lengyelországban. Összességében a két ország különbségei miatt nem várható, hogy a béremelésben a "magyar modellt" követnék a lengyelek.