A menekülthullám történelmi kihívás - Orbán és Kohl támogatja Merkelt

Európa nem lehet a világban szükséget szenvedő emberek millióinak új hazája - hangsúlyozta Orbán Viktor és Helmut Kohl közös nyilatkozatában, amelyet azután adtak ki, hogy a magyar miniszterelnök kedden meglátogatta a volt német kancellárt németországi otthonában. Orbán és Kohl ugyanakkor támogatását fejezte ki Merkelnek.
MTI, Napi.hu, 2016. április 20. szerda, 08:48

A "menekülthullám egzisztenciális jelentőségű, történelmi kihívás" a szükséget szenvedők milliói és Európa jövője szempontjából is, de Európa csak az érintett emberek kisebb részének adhat átmenetileg menedéket vagy új hazát - hangsúlyozta a berlini magyar nagykövetség és Helmut Kohl irodája által egyidejűleg közzétett nyilatkozat.

Európának a nemzetközi közösség erőfeszítéseihez kapcsolódva az érintett régiókban kell segítséget nyújtania, hogy minél több ember előtt a saját hazájában nyíljanak meg kilátások - mutatott rá a közlemény, amely szerint Helmut Kohl és Orbán Viktor a sajtó beszámolóival szemben nem lát ellentétet nézeteik és Angela Merkel német kancellár törekvései között, és a célokat tekintve teljes mértékben egyetértenek vele.

Így látták külföldön
A Deutsche Welle cikke azt emelte ki a 80 perces megbeszélés után, hogy Orbán Viktor támogatását fejezte ki Merkelnek - számol be a Klubrádió. Tehát hogy mind ő, mint Kohl teljesen egyetért a kancellár menekültpolitikájával, pedig a találkozó előzőleg némi rosszallást váltott ki Berlinben. A közlemény azért nem kismértékben meglepő, mert korábban egészen másként nyilatkoztak a migránsok beözönléséről. A magyar vezető többször is összekülönbözött német kollégájával, mivel elutasítja a kvótát és kerítéssel zárta le országát. Kohl esetében pedig a világ úgy értelmezte a minap tett kijelentését, hogy az leplezett bírálat a nyitott kapuk politikájával szemben. Merkel maga üdvözölte a találkozót, tartalmasnak és hasznosnak nevezte azt. Meg hogy a két politikus barátsága természetesen azután is tart, hogy Kohl már visszavonult.

Financial Times szerint Orbán soha nem csinált titkot abból a szándékából, hogy a migránsügyben bezavarjon Berlinben, még akkor is, ha ily módon behatol a német belpolitikába. Kohl a maga részéről mindig is érzett dühöt Merkel iránt, miután az annak idején szerepet játszott távozása kikényszerítésében. De ezen túlmenően aggódik, hogy utódja politikája veszélyezteti élete fő művét, az egyesült Európát. Mindazonáltal a tegnapi eszmecsere jelentőségét nem kell túlbecsülni. De azért az esemény mutatja, továbbra is milyen veszélyes mértékben erősítik egymást Merkel irányvonalának külső és belső ellenzői - olvasható a klubradio.hu-n.

A lap berlini tudósítója szerint Kohl és Orbán a várakozásokkal ellentétben nem indított újabb támadást Merkel nyitott ajtók-politikája ellen, a közlemény támogatja a kancellár erőfeszítéseit, de azért egyikük sem vonta vissza korábbi bírálatát. A volt kancellár, aki rossz bőrben van és csak igen ritkán szól bele a közélet vitáiba, könyve magyar kiadásának előszavában odavágott Merkelnek. Orbán pedig a berlini politika elleni front élharcosa - írja a klubradio.hu

A humanitárius szempontok alapján a legjobb utat kell megtalálni emberek milliói számára egy létfontosságú kérdésben. Az Európában és a világon máshol élő emberek számára sordöntő kérdésről, Európa jó jövőjéről és a világ békéjéről van szó.
Angela Merkel erőfeszítései is ebbe az irányba mutatnak - áll a közleményben.

Az utóbbi napok sajtóbeszámolóira tekintettel Helmut Kohl és Orbán Viktor félreérthetetlenül világossá teszi, hogy a "politikai ellentétek konstruálása" a menekülthullám kezelésének és milliók sorsának fontos kérdésében nem használ az ügynek és az érintetteknek sem, az ellentétek konstruálásából fakadó "izgatottság" pedig érthetetlen és nem méltó a menekültkérdés összetettségéhez és jelentőségéhez - olvasható a közleményben.


MTI/AP

Hozzátették: Orbán Viktor kétnapos németországi látogatása keretében kereste fel Helmut Kohlt. A két politikus sok éve ismeri egymást. Helmut Kohl értékeli, ha Orbán Viktor ellátogat hozzá és ismerteti helyzetértékelését. Orbán Viktor számára a látogatások Helmut Kohlnál az eszmecsere mellett a tisztelet kifejezését is jelentik egy olyan politikus iránt, aki nemcsak Németországért és Európáért tett sokat, hanem akire Magyarország mindig számíthatott szabadságharcában, és 1989/1990 után az uniós tagság kérdésében és az ország átalakításában.

Orbán Viktor különleges ajándékkal érkezett, Helmut Kohlnak az Aggodalom Európáért című 2014-es munkája friss magyar kiadásának egy példányát adta át. A kötet Helmut Kohl új, aktuális előszavával és Orbán Viktor bevezetőjével jelenik meg a napokban. A könyv Helmut Kohl számára egyfajta "Európa-politikai hagyaték", és csak az Európa iránti fokozódó aggodalmának tulajdonítható, hogy megromlott egészségi állapota ellenére e szövegen kívül is megszólal Európa ügyében.
A beszélgetésen ennek megfelelően mindenekelőtt Európáról volt szó. Mindketten úgy vélték, hogy Európa 1945 óta az egyik legnehezebb korszakát éli, és örök érvényű, közös meggyőződésük, hogy az európai népek sorsa Európa politikai egyesülésétől függ. Mindketten aláhúzták, hogy "a politikailag egyesült Európának nincs alternatívája, ha tartósan meg akarjuk őrizni a békét és a szabadságot Európában, és ha Európa felelősséget akar vállalni a világban" - emelték ki a közleményben.

Európának sürgősen fel kell elevenítenie, hogy az egyesült Európa sorsdöntő Európa népei és a világ békéje számára, és Európa egyesítése csak együtt sikerül, vagy sehogy. Az uniós tagállamoknak és a közös intézményeknek ebben a szellemben ismét erősebben kell ugyanabba az irányba húzniuk Európa szekerét és határozottan kell cselekedniük.

Helmut Kohl kiemelte: ez fontos előfeltétele annak, hogy Európa szolidáris közössége sikerrel birkózzon meg a kihívásokkal, a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemtől az euró és az euróövezet stabilitásának biztosításán keresztül a menekülthullám ügyével kapcsolatos közös álláspontig, illetve az ügy megoldáshoz adandó európai hozzájárulásig.

Orbán Viktor ismét biztosította a volt kancellárt arról, hogy Magyarország természetesen szolidáris hozzájárulást kíván adni az egyesült Európa jó jövőjéhez, és aktívan közreműködik a közös európai döntésekben. A kormányfő ennek szellemében tárta vendéglátója elé Schengen 2.0 nevű tízpontos tervét, amellyel hozzá kíván járulni a menekültkérdés megoldásáról szóló európai vitáshoz, és amely mellett ezekben a napokban Németországban érvel - áll a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK