Nem mondott le és nem is tervezi távozását Georgiosz Papandreu, görög miniszterelnök - közölte Papandreu kabinetfőnöke egy görög lappal a Reuters beszámolója szerint.

A kabinetfőnök azután szólalt meg, hogy a kormányfő elvesztette többségét a parlamentben, amely így kihátrálhat a kormány és a mentőcsomagról és egyben az és döntő népszavazás mögül. A kormányzó szocialista párton (Pasok) belüli lázadást Evangelosz Venizelosz pénzügyminiszter indította el.

A szocialista képviselők egy kisebb csoportja olyan javaslat benyújtására készül, amelyben Papandreut távozásra kérnék fel, a miniszterelnöki székbe pedig az ECB volt alelnökét, Lukasz Papademoszt ültetnék, hogy ő rántsa vissza Görögországot a pénzügyi szakadék széléről.

A kabinet eközben igyekszik megnyugtatni a piacokat, amelyek a pénzügyi segélycsomag következő részletének átutalása miatt aggódnak. A Reuterst kormányzati források arról tájékoztatták, hogy Athénnak december közepéig van elegendő készpénztartaléka. Elvileg ebben a hónapban kellene megkapnia Görögországnak az esedékes, 8 milliárd eurós részletet, ám a hitelezők közölték, addig nem utalnak, amíg nem ismert a december 4-ére (vagy 5-ére) tervezett népszavazás eredménye. A görög kormányon belüli válság alapján ugyanakkor könnyen elképzelhető, hogy nem is kerül sor a referendumra.

Venizelosz szerint Görögország eurózóna-tagságát nem lehet kockára tenni - a tegnapi minicsúcson Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia államfő is világossá tette, hogy ezt tekintik a népszavazás tétjének. A nemzeti egység jegyében és politikai felelősségük tudatában meg kell védenünk az országot, és haladéktalanul végre kell hajtanunk az október 26-ai eurózónacsúcson elfogadott intézkedéseket - mondta a pénzügyminiszter.

A népszavazást már az ötlet ismertetése után közvetlenül is ellenezte számos Pasok-politikus. Az újabb kemény megszorításokkal járó csomag elfogadtatása érdekében felvették a nemzeti egységkormány alakításának - ennek a vezetője lehetne Papademosz -, illetve az előrehozott választások kiírásának lehetőségét. Utóbbit akarja az ellenzék, amely kifogásolja, hogy az uniós pakkban nincsenek a görög gazdaság növekedését serkentő elemek.