A miniszterelnök bizalmi szavazást kezdeményez a lengyel parlamentben

Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy bizalmi szavazást kezdeményez kormányával szemben a parlamentben a lehallgatási botrány miatt.
Inforádió, 2014. június 25. szerda, 18:13
Fotó: Reuters

Felszólalásom befejeztével azonnal indítványozom a parlament elnökének, hogy amilyen hamar csak lehet, rendeljen el bizalmi szavazást - mondta Tusk. Tusk Polgári Platform (PO) pártjának és a vele kormánykoalícióban lévő Lengyel Parasztpártnak elegendő helye van a parlamentben, hogy megfelelő támogatás esetén a koalíció hatalmon maradhasson.

Donald Tusk lengyel kormányfő a lehallgatási botrány miatt szeretne visszajelzést kapni a parlamenttől - írja a VS.hu.

A TNS Polska közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése szerint a lakosságon belül az ellenzéki, nemzeti konzervatív, Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság (PiS) sokkal nagyobb támogatottságnak örvend. Pontosan 31 százalék őket választaná. A kormányzó jobbközép liberális Polgári Platform (PO) ezzel szemben 24 százalékkal a második helyre szorulna.

A felmérésből az is kiderül, hogy a lengyelek 51 százaléka a 2015 őszi országgyűlési választások előre hozatalában látná a belpolitikai válság megoldását.

A kormánykoalícióval több okból (a nyugdíjkorhatár felemelése, a magánnyugdíjpénztárak korlátozása, az egészségügy helyzete, a korrupciós ügyek, a magas munkanélküliség miatt) elégedetlen választók pártpreferenciáit tehát a lehallgatási botrány alapvetően nem változtatta meg, viszont nőtt az egész politikai osztállyal és a parlamenti pártokkal szembeni elégedetlenség.

HOZZÁSZÓLÁSOK