A miniszterelnök elintézte - a font 30 éves mélypontra zuhant

Bár Theresa May brit miniszterelnök a Brexit dátumának konkrétabb megjelölésével vélhetően az e körüli bizonytalanságot is próbálta volna oszlatni, a devizapiac viszont a font esésével reagált. Nem beszélve arról, hogy az uniós kollégái részéről is meglehetősen hűvös fogadtatásra talált a bejelentés.
Napi.hu, 2016. október 3. hétfő, 17:44
Fotó: MTI/EPA

Az EU kormányai nehezményezik, hogy a brit miniszterelnök, Theresa May által bejelentett terv, miszerint áprilisig elkezdik a kilépéssel kapcsolatos tárgyalásokat, még mindig semmi részletet nem tartalmaz, márpedig a brit miniszterelnökkel addig nem hajlandóak informális tárgyalásokat kezdeni, míg a részletek nem ismertek - derült ki a Bloomberg összeállításából.

May részéről ugyanis vasárnap először hangzott el egy meglehetősen konkrét időpont arra, hogy mikor indítja el az Egyesült Királyság kétéves kilépési folyamatát. Ezt a következő év első negyedévére tette. Emellett azt is hozzátette a BBC-nek nyilatkozva, hogy ezzel az időzítéssel azt is remélné, hogy az uniós partnerek a "simább átmenet" biztosítása érdekében hajlandóak lennének "némi előkészítő munkára".

Bár a brit miniszerelnök bejelentése a Brexit körüli bizonytalanságot hivatott oszlatni, a részletekkel adós maradt, s újra előtérbe kerültek az aggodalmak, miszerint ez inkább törést eredményez, mint egy szép elválást. A font három évtizedes mélypontjára, 1,2798 dollár/fontra esett Theresa May bejelentését követően 31 fő devizából álló devizakosárral szemben. Hedge fundok adatai azt mutatták, hogy a spekulánsok körében megugrott a font esésére fogadók száma, ugyanis May bejelentése miatt megnőtt az amiatti aggodalom, hogy a Brexit átmenete nem sikerül olyan simára. A brit exportőr vállalatok részvényeinek viszont jót tett a font gyengülése, így azok emelkedéssel reagáltak az eseményre a Bloomberg szerint.

Gyors és hűvös elutasítás lett a vége

May kérése gyors és hűvös elutasításra talált az öreg kontinensen is, a politikusok ugyanis megismételték, hogy Maynek először el kell indítania a lisszaboni szerződés 50. cikkelye szerinti kilépési folyamatot - ami részletesen lefekteti, hogy egy tagállamnak hogyan kell elhagynia az EU-t -, mielőtt szóba állnának a britekkel ebben az ügyben.

Az Európai Bizottság szóvivője, Margaritisz Szkínász hétfőn kijelentette, hogy Theresa May bejelentése továbbra sem indítja el a tárgyalásokat addig, míg ő el nem indítja azt. Nem léphetünk át "a nincs tárgyalás hivatalos bejelentés nélkül" elven. A szóvivő ismételten leszögezte: amíg a hivatalos értesítés nem érkezik meg, addig nem lesz tárgyalás. Amint megérkezik, készen állunk egy konstruktív és jóhiszemű tárgyalásra - szögezte le.

"Nincs tárgyalás hivatalos kérelem nélkül" - fogalmazott Raimundas Karoblis litván külügyminiszter-helyettes. Az Egyesült Királyságnak meg kell először mondania hivatalosan, hogy mit akar - szögezte le. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a tárgyalások során az EU27-ek tárgyalnak majd az Egyesült Királysággal. Nem lesznek tárgyalások egyes tagállamok között, hogy az uniós álláspontot ezzel is erősítsék.

Ezzel "nem vagyunk beljebb, mint korábban" -  fogalmazott a cseh külügyminiszter, Lubomir Zaoralek az állami CTK hírügynökségnek, aki szintén úgy látja, hogy a britek még mindig nem mondták meg pontosan, hogy mit akarnak.

Ezek a vélemények azután jelentek meg - írja a Bloomberg -, hogy az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk a Twitteren azt írta, hogy bár üdvözli May egyértelmű bejelentését, a maradék 27 tagállam csak azután  "védi meg az érdekeit", ha az 50. cikkely folyamatát elindították.

Eközben Joseph Muscat, Málta miniszterelnöke, mint a 2017 első félévének soros uniós elnöke jelezte, hogy a vámmentes kereskedelem és a közös piaci tagság közötti kapcsolaton nem lehet megbontani.

Az ír külügyminiszter, Charlie Flangan az RTE-nek pedig úgy nyilatkozott, hogy a tárgyalások egy "adok-kapok" lesz. Bár ő is üdvözölte a brit miniszterelnök által bejelentett időpontot, úgy vélte, hogy az Észak-Írország és a köztársaság közötti határellenőrzés visszaállítása - ami az ír kormány egyik legfontosabb aggodalma - komoly kihívás lesz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

HauserArnold, 2016.10.04 14:33

Egyszerűbben:

https://twitter.com/LorcanRK/status/783266032395882496/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

Még egyszerűbben:

ha az import drágul, akkor az a pénz, amit a polgárok kapnak kétszeresen leértékelődik.

A gazdaság nem önmagában való!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.10.04 14:33

@HauserArnold: Á dehogy megy. Kilépteti az egész országot. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.10.04 14:31

@lomb:

Az őrületed egyre nő - lépj ki te az EU-ból, most!

menjél Oroszországba!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2016.10.04 14:29

Talán tegnapi hír, hogy szárnyal az angol export és a gazdaság is a gyenge fontnak köszönhetően.
A Brexit jót tett az ángílusoknak!

Ki a liberálbolsevik Eu-ból!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.10.04 14:20

Tény, ami tény: eszelős zuhanásról van itt szó.
A köznapi árucikkek egy része már drágult is Angliában és természetszerűen a többi is fog - mert az import egyre drágább lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html