Az EU kormányai nehezményezik, hogy a brit miniszterelnök, Theresa May által bejelentett terv, miszerint áprilisig elkezdik a kilépéssel kapcsolatos tárgyalásokat, még mindig semmi részletet nem tartalmaz, márpedig a brit miniszterelnökkel addig nem hajlandóak informális tárgyalásokat kezdeni, míg a részletek nem ismertek - derült ki a Bloomberg összeállításából.

May részéről ugyanis vasárnap először hangzott el egy meglehetősen konkrét időpont arra, hogy mikor indítja el az Egyesült Királyság kétéves kilépési folyamatát. Ezt a következő év első negyedévére tette. Emellett azt is hozzátette a BBC-nek nyilatkozva, hogy ezzel az időzítéssel azt is remélné, hogy az uniós partnerek a "simább átmenet" biztosítása érdekében hajlandóak lennének "némi előkészítő munkára".

Bár a brit miniszerelnök bejelentése a Brexit körüli bizonytalanságot hivatott oszlatni, a részletekkel adós maradt, s újra előtérbe kerültek az aggodalmak, miszerint ez inkább törést eredményez, mint egy szép elválást. A font három évtizedes mélypontjára, 1,2798 dollár/fontra esett Theresa May bejelentését követően 31 fő devizából álló devizakosárral szemben. Hedge fundok adatai azt mutatták, hogy a spekulánsok körében megugrott a font esésére fogadók száma, ugyanis May bejelentése miatt megnőtt az amiatti aggodalom, hogy a Brexit átmenete nem sikerül olyan simára. A brit exportőr vállalatok részvényeinek viszont jót tett a font gyengülése, így azok emelkedéssel reagáltak az eseményre a Bloomberg szerint.

Gyors és hűvös elutasítás lett a vége

May kérése gyors és hűvös elutasításra talált az öreg kontinensen is, a politikusok ugyanis megismételték, hogy Maynek először el kell indítania a lisszaboni szerződés 50. cikkelye szerinti kilépési folyamatot - ami részletesen lefekteti, hogy egy tagállamnak hogyan kell elhagynia az EU-t -, mielőtt szóba állnának a britekkel ebben az ügyben.

Az Európai Bizottság szóvivője, Margaritisz Szkínász hétfőn kijelentette, hogy Theresa May bejelentése továbbra sem indítja el a tárgyalásokat addig, míg ő el nem indítja azt. Nem léphetünk át "a nincs tárgyalás hivatalos bejelentés nélkül" elven. A szóvivő ismételten leszögezte: amíg a hivatalos értesítés nem érkezik meg, addig nem lesz tárgyalás. Amint megérkezik, készen állunk egy konstruktív és jóhiszemű tárgyalásra - szögezte le.

"Nincs tárgyalás hivatalos kérelem nélkül" - fogalmazott Raimundas Karoblis litván külügyminiszter-helyettes. Az Egyesült Királyságnak meg kell először mondania hivatalosan, hogy mit akar - szögezte le. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a tárgyalások során az EU27-ek tárgyalnak majd az Egyesült Királysággal. Nem lesznek tárgyalások egyes tagállamok között, hogy az uniós álláspontot ezzel is erősítsék.

Ezzel "nem vagyunk beljebb, mint korábban" -  fogalmazott a cseh külügyminiszter, Lubomir Zaoralek az állami CTK hírügynökségnek, aki szintén úgy látja, hogy a britek még mindig nem mondták meg pontosan, hogy mit akarnak.

Ezek a vélemények azután jelentek meg - írja a Bloomberg -, hogy az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk a Twitteren azt írta, hogy bár üdvözli May egyértelmű bejelentését, a maradék 27 tagállam csak azután  "védi meg az érdekeit", ha az 50. cikkely folyamatát elindították.

Eközben Joseph Muscat, Málta miniszterelnöke, mint a 2017 első félévének soros uniós elnöke jelezte, hogy a vámmentes kereskedelem és a közös piaci tagság közötti kapcsolaton nem lehet megbontani.

Az ír külügyminiszter, Charlie Flangan az RTE-nek pedig úgy nyilatkozott, hogy a tárgyalások egy "adok-kapok" lesz. Bár ő is üdvözölte a brit miniszterelnök által bejelentett időpontot, úgy vélte, hogy az Észak-Írország és a köztársaság közötti határellenőrzés visszaállítása - ami az ír kormány egyik legfontosabb aggodalma - komoly kihívás lesz.