Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Minszkben Angela Merkel német kancellár, valamint Francois Hollande francia, Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán államfő ült tárgyalóasztalhoz, hogy megoldást találjon az egyre mélyülő kelet-ukrajnai válságra. Közben a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport Olekszandr Zaharcsenkóval, a donyecki, illetve Ihor Plotnickijjel, a luhanszki "népköztársaság" vezetőjével kiegészülve szintén tanácskozott a fehérorosz fővárosban. A tárgyalások eredményeként új tűszüneti megállapodás született.

Merkel - Francois Hollande francia, Petro Porosenko ukrán, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnökkel - abban egyezett meg a fehérorosz fővárosban, hogy vasárnap 00:00 órakor tűzszünet lép életbe a kelet-ukrajnai harctéren.

"Nem volt egyszerű tárgyalás, gyakorlatilag mindenféle, visszavonulásra, feladásra vonatkozó, elfogadhatatlan feltételeket szabtak. Semmiféle ultimátumot nem fogadtunk el, határozottan kiálltunk azon álláspontunk mellett, hogy a tűzszünetnek bármiféle előfeltétel nélkül kell életbe lépnie" - fejtette ki az ukrán államfő. Porosenko kiemelte, hogy Kijev nem egyezett bele a Donyec-medence autonóm területté nyilvánításába és Ukrajna föderalizációjába, azaz szövetségi állammá alakulásába.

A legfőbb eredménynek azt nevezte, hogy megegyeztek a feltétel nélküli fegyvernyugvásban február 15-től, amelyet szavai szerint a nehézfegyverek, köztük rakéta-sorozatvetők kivonása követ a harcvonal mentén kialakítandó 140 kilométer hosszú ütközőzónából.

Ukrajnában rendkívül sokan, köztük közéleti szereplők és újságírók is kommentálták a közösségi portálokon a minszki megállapodást. Legtöbbjük kétségeit fejezte ki afelől, hogy a fegyvernyugvás valóban megvalósul az ország harcok sújtotta keleti részében, utalva arra, hogy a tavaly szeptemberi hasonló egyezség is kudarcba fulladt.

"Egyértelmű, hogy ez ugyanaz a tűzszüneti megállapodás, mint a korábbi, csak bonyolultabb feltételekkel. Értelemszerűen ezeket a feltételeket teljesíteni még nehezebb lesz, mint 2014 szeptemberében. Én nem táplálnék illúziókat a jövőt illetően. Ez a fegyvernyugvás csak ideiglenes lesz, és pontosan tudnunk kell, hogy legközelebb mivel fogadjuk az ellenséget" - írta a Facebookon Musztafa Najem ismert ukrán újságíró, a Porosenko Blokkjának parlamenti képviselője. "Egy bölcs ember azt mondta nekem, hogy nagy háború nem lesz, és ez a mi győzelmünk" - tette közzé Roman Bocskala, az Inter ukrán tévécsatorna újságírója.

Irina Herascsenko kormánypárti képviselő, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének ukrán küldötte azt emelte ki, hogy az ukrán vezetés a 16 órán át tartó maratoni tárgyalás végére sem engedett alapvető álláspontjából, a föderalizáció és a Donyec-medence autonómiájának elutasításából.

Reménykeltő

A kancellár csütörtök délután a brüsszeli EU-csúcstalálkozóra érkezve csak nagyon röviden nyilatkozott, és reménykeltőnek, "nem többnek és nem kevesebbnek" minősítette a minszki eredményeket.

Francois Hollande szerint az elkövetkező órák döntő jelentőségűek lesznek abból a szempontból, hogy miként lehet majd értékelni a tűzszüneti megállapodást. "A jövőben is kellő nyomást szükséges kifejteni az ukrajnai béke biztosítása érdekében" - fogalmazott a francia köztársasági elnök, szintén az uniós országok állam-, illetve kormányfői találkozójára érkezve. Előzőleg ő maga a szociáldemokrata, Merkel pedig a jobbközép néppárti politikai családhoz tartozó csúcsvezetőket tájékoztatta a maratoni minszki diplomáciai erőfeszítések kimeneteléről.

Dunald Tusk, az uniós csúcsvezetők testületének, az Európai Tanácsnak az elnöke "óvatosan üdvözölte" a minszki megállapodást, és a maga részéről szintén azt hangsúlyozta, hogy annak hatékonyságát a helyszínen, Kelet-Ukrajnában lehet majd csak felmérni. A volt lengyel miniszterelnök kiemelte, hogy az orosz agresszió egyértelműen fenyegetést jelent Európa békéjére nézve.

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke nagy előrelépésnek nevezte a Minszkben megszületett tűzszüneti megállapodást. "Amíg nem lőnek, addig beszélnek egymással" - fogalmazta meg Schulz azt a minimális elvárást, ami az eddigi értesülések szerint teljesülhet a minszki egyeztetések nyomán. Az EP-elnök ugyanakkor úgy vélekedett, hogy eddig nem kapott kellő hangsúlyt Ukrajna stabilizálásának, az ország működőképessége biztosításának a kérdése. Szerinte erről több szót kell ejteni az uniós országok állam-, illetve kormányfőinek nem hivatalos értekezletén.

A brüsszeli EU-csúcsra érkezve Werner Faymann osztrák kancellár üdvözölte a Minszkben kötött négyoldalú fegyvernyugvási megállapodást. Úgy értékelte a fejleményeket, hogy ez volt a béketerv első lépése, de ma még nem mérhető fel, hogy mennyire bizonyul jelentősnek. "Garancia nincs, reménysugár van" - fogalmazott Faymann.

Bronislaw Komorowski lengyel elnök szerint az ukrajnai válság megoldásának a kulcsa Moszkva kezében van. A lengyel államfő csütörtökön külön sajtóértekezleten beszélt a minszki tűzszüneti megállapodásról. Mint fogalmazott, nem szabad azt a benyomást kelteni, mintha a megállapodás Ukrajnán múlna. "A konfliktus megoldásának a kulcsa politikai és katonai értelemben is Moszkva kezében van" - hangsúlyozta. A minszki tárgyalások eredménye "jó hír mindenki számára". A tűzszünet megvalósítása talán még a tartós béke kilátását is megteremti, de ennek a perspektívája még egyáltalán nincs közel - jegyezte meg a lengyel elnök.  Leszögezte, hogy Lengyelország mindig is Ukrajna, "a megtámadt ország" mellett állt ki, és ezentúl is ezt fogja tenni.