A Mol a legjobb magyar cég a Forbes-listán

A világ legnagyobb bankja, a Citigroup vezeti a Forbes idei vállalati világranglistáját. A magyarok és a régió cégei között a Mol a legjobb, de megtalálható a kétezres listában az OTP is.
Csaba Ferenc, 2006. március 31. péntek, 13:54
Fotó:

A világ legnagyobb bankja, a Citigroup vezeti a Forbes idei vállalati világranglistáját. Az árbevételt, a profitot, a cégvagyont és a piaci értéket egyaránt figyelembe vevő 2000-es listán bankból van a legtöbb (310 cég 6 millió alkalmazottal).

Az árbevételi listán azonban idén újra az olajcégek viszik el a pálmát (is), 2738 milliárd dolláros 2005-ös bevétellel (a listán szereplő bankok összforgalma 2179 milliárd dollár volt). A világ legnagyobb piaci értékű vállalata, az összesített lista 6. helyén álló, több mint 360 milliárd dollárt érő Exxon Mobil az árbevételi listán is az élen végzett, 328 milliárd dollárnál nagyobb forgalommal.

Az európai cégeket tekintve a legjobb helyezést két olajcég, a Royal Dutch/Shell (7.) és a BP (8.) érte el, majd a pénzügyi iparág képviselői jönnek: a UBS (10.) és az ING Group (11.).

Az autógyártók közül a Toyota tizenkettedik helye nem meglepetés, a két nagy amerikai rivális azonban már sokkal gyengébben muzsikált: a tavaly a világ vállalatai közül az ötödik legnagyobb bevételt produkáló General Motors csupán 526-dik, a Ford pedig 133-dik. A BMW és a Renault jóval előkelőbb helyen végzett: a bajor cég a 91., a francia csoport a 95. helyre futott be.

A 2000-es listára két magyar cég került fel: a régió legjobb helyezését elérő Mol (540.) és az OTP (709.). (A Mol osztrák vetélytársa, az OMV a 385. helyen áll.) Lengyelországot az első ezerben szintén egy olajvállalat és egy bank, a PKN és a PKO képviseli, de a lista második felében (1579.) helyett kapott a KGHM Polska bányászattal foglalkozó vállalat is. Szlovák céggel a világ legjobbjai között nem találkozunk, Csehország egyetlen helyezettje a Cez áramszolgáltató.

HOZZÁSZÓLÁSOK