BUX
38240

A Mol után egy osztrák bank miatt magyarázkodhat a volt kormányfő Horvátországban

A Mol-INA ügylet után újabb, ezúttal egy osztrák bankkal kapcsolatos korrupcióval vádolták meg Ivo Sanader egykori horvát miniszterelnököt.

NAPI, 2011. szeptember 1. csütörtök, 09:00

Horvátország vádat emelt Ivo Sanader korábbi miniszterelnöke ellen, azzal gyanúsítva az egykori kormányfőt, hogy kenőpénzt fogadott el az osztrák Hypo Alpe- Adria-Bank International alkalmazottától azért, hogy segítse elő, Horvátország a pénzintézettől vegyen föl hiteleket.

Az egykori kormányfőt azzal vádolják, hogy mintegy 3,6 millió kunát (körülbelül 690 ezer dollár) fogadott el az osztrák bank részéről 1994-1995-ben, amikor külügyminiszter-helyettesként vett részt a kormány munkájában - áll az ügyészség közleményében.

A nyomozók szerint a juttatásokért cserében a bank mintegy 140 millió schilling kölcsönt nyújthatott a nyugat-balkáni államnak.

Sanader 2003-ben és 2007-ben is miniszterelnökként lépett föl a választások eredményeképp, 2009-ben pedig indoklás nélkül távozott.

Sanadert korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolják egy sor ügyben, így az INA-privatizáció ügyében is. Horvátország egykori első embere keden tagadta, hogy 10 millió euró kenőpénzt fogadott volna el azért, hogy segítsen a Mol magyar olaj- és gázipari társaságnak megszerezni az INA horvát olajvállalat irányításának jogát.