A Moody's újra Írországot támadja

Ír bankokat minősített le pénteken a Moody's, a közelgő választásokkal kapcsolatban: a hitelminősítő a bóvli kategóriába sorolta hat ír bank garancia nélküli, előresorolt, nem fedezett kötelezettségét.
MTI-Eco, 2011. február 11. péntek, 17:30
Fotó:

A Bank of Ireland, az Allied Irish Banks, az EBS Building Society, és az Irish Life & Permanent most került a Moody's-nál bóvli kategóriába, további két bank, az Anglo Irish Bank és az Irish Nationwide Building Society, amelyek már korábban is ebben a kategóriában voltak, tovább csúsztak lefelé.

Bár januárban kissé enyhült az ír bankok függősége az Európai Központi Banktól - a december végi 132 milliárd euró után január végéig csak 126 milliárd eurót hitelezett számukra az EKB -, a hitelminősítő indoklása szerint a jövendő ír kormány hajlandósága, hogy továbbra is támogassa azt, ami mögé a mostani kormány felsorakozott, egyre bizonytalanabb és nehezebben megjósolható. Vagyis a Moody's szerint erősen kérdéses, hogy egy új ír kormány folytatja-e a bankágazat támogatását, és ez még az eddiginél is bizonytalanabb helyzetbe hozhat néhány ír bankot.

HOZZÁSZÓLÁSOK