BUX
41002

A munkahelyünk és a hitelek miatt aggódunk

Világszerte alig az emberek ötöde bízik abban, hogy egy éven belül hazájuk kikerül a recesszióból és az emberek többsége szerint nincs kézzelfogható jele a növekedésnek. A magyarok kicsit optimistábbak a jövőt illetően, de a jelenlegi helyzetüket lesújtónak ítélik.

NAPI, 2010. augusztus 11. szerda, 12:19

A nemzetközi átlagnál kissé optimistábbak a magyarok a válságból való kilábalással kapcsolatban: míg ugyanis 48 ország válaszadóinak átlagosan 21 százaléka gondolja, hogy hazája a következő tizenkét hónapban kikerül a recesszióból, addig Magyarországon 23 százalék (a néhány hónappal korábbi 18 százalék után) - derül ki a Nielsen felméréséből. A válságot is jóval kevesebb magyar érzékeli, mint tavaly. A kérdésre, hogy ön szerint országa jelenleg gazdasági recesszióban van-e, most májusban a válaszadók 83 százaléka válaszolt igennel, szemben a múlt évi 96 százalékkal.

Európában legoptimistábbak a finnek, a svájciak, a hollandok és a svédek, míg a legborúlátóbbak a franciák (csak 8 százalékuk bízik a recesszió elmúltában).

A következő hat hónapban a magyarok 17 százaléka munkahelyének biztonsága miatt aggódik leginkább, további 14-14 százalék a hitelt, valamint a háztartási energia árának emelkedését említette, ezt az egészség (12 százalék), a gyerekek taníttatása és boldogulása (10 százalék) követte. A kutatók szerint figyelemre méltó, hogy az egészséghez hasonlóan a politikai stabilitás miatt tavaly 6 százalék aggódott, idén pedig csupán 2 százalék tartja ezt a fő gondnak.

Az Ipsos kutatása szerint ugyanakkor az emberek többsége szerint továbbra sincs kézzel fogható jele a gazdasági növekedésnek: a megkérdezettek csak 39 százaléka ítéli jónak saját országa gazdaságának állapotát világszerte, ráadásul Magyarország a sereghajtók között szerepel. Utoljára januárban volt tapasztalható némi javulás - 2 százalékról 7 százalékra -, azóta ez az arány gyakorlatilag nem változott.
Világviszonylatban három nagy csoportra különíthetők el az országok. A javuló csoportba sorolható a többi között Argentína, Dél-Afrika vagy Kanada. A stagnálók közé tartozik hazánk mellett India, Brazília, Oroszország és Nagy-Britannia. A saját gazdaságuk teljesítményét romlónak érzékelő országok között találjuk például Szaúd-Arábiát, az Egyesült Államokat és Indonéziát.