A Nabuccó ellátásáról is tárgyalt Azerbajdzsánban az OMV-vezér

Szándéknyilatkozatot írt alá az osztrák OMV és az azerbajdzsáni Socar állami kőolajipari vállalat pénteken az együttműködés bővítéséről, egyebek mellett a Nabucco földgázvezeték ellátásának biztosítása céljából.
MTI-Eco, 2011. május 20. péntek, 15:10
Fotó:

Az osztrák kőolajipari vállalat vezérigazgatója a héten tárgyalt az azerbajdzsáni államfővel, Ilham Alijevvel is, akivel többek között az OMV beruházási terveit vitatták meg.

Az OMV és az azerbajdzsáni Shah Deniz földgázmező feltárásáért felelős vállalat tárgyalásokat folytat egy hosszú távú gázszállítási megállapodásról.

Az OMV pénteki közlése szerint a társaság a Nabucco konzorcium tagjaként bízik abban, hogy hamarosan aláírhatják az első gázszállítási szerződéseket Azerbajdzsánnal a vezeték feltöltéséhez.

A Nabucco-konzorciumban az osztrák OMV, a magyar Mol, a bolgár Bulgargaz, a román Transgaz, a török Botas és a német RWE vesz részt, mindegyikük 16,67 százalékos résszel. A 3,9 ezer kilométeres vezeték legnagyobb szállítási kapacitását évi 32 milliárd köbméterre tervezik. A szállítás a legutóbbi, módosított tervek szerint 2017-ben kezdődik, de egyelőre még nem teljesen tisztázottak a finanszírozás kérdései, és az sem, hogy mely országok, illetve cégek a lehetséges beszállítók.

HOZZÁSZÓLÁSOK