Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Moszkvának haladéktalanul eleget kell tennie a 1987-ben aláírt nemzetközi szerződés rendelkezéseinek, a 9M729 (amerikai besorolás szerint SSC-8) elnevezésű új orosz rendszer kiépítése súlyos kockázatot jelent a megállapodás megsértése szempontjából - mondta Jens Stoltenberg.

"Az SSC-8 mobilis, a rakéták könnyen elrejthetők, atomtöltetű robbanófejek szállítására is alkalmasak, ráadásul európai fővárosokat is elérhetnek. A rendszer fokozza a nukleáris konfliktus kirobbanásának esélyét" - mondta az észak-atlanti szövetség főtitkára.

"Oroszország lépései aláássák az INF-megállapodást" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok az orosz vádakkal ellentétben eközben teljes mértékben teljesíti szerződéses kötelezettségeit. "Nem garantálja a biztonságunkat egy olyan szerződés, amelyet csak az egyik fél tart be. Ha az egyezmény a gyakorlatban nem működik, akkor valójában nem több egy darab papírnál" - mutatott rá Stoltenberg.

Az ügy a katonai szervezet jövő heti külügyminiszteri szintű ülésén is napirenden lesz. Donald Trump amerikai elnök korábban bejelentette, hogy felmondja a szerződést, mivel Oroszország megsérti annak előírásait. (Az ukrán helyzet miatt is összeülnek.)

Az egyezmény - amely mérföldkő volt a hidegháború lezárásában - megtiltja az 500-5500 kilométeres hatótávolságú eszközök gyártását, birtoklását és tesztelését.