A NATO-főtitkára aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az orosz flotta haderejét civilek elleni is bevethetik Aleppóban. Emellett a főtitkár hangsúlyozta, hogy a NATO mindenfajta összeütközést szeretne elkerülni Oroszországgal. Jens Stoltenberg, a NATO-főtitkára Brüsszelben a katonai szövetség védelmi minisztereinek kétnapos tárgyalása előtt tartott sajtótájékoztatót, amelyen felszólította Moszkvát a tartós szíriai tűzszünet végrehajtására, és kijelentette, hogy az orosz flotta, újabb nemrég a Földközi-tengerre érkezett alakulatai alkalmasak az országban kezdett beavatkozás erejének fokozására, amely még több - civil áldozatokkal járó - légicsapást tehet lehetővé.

Jens Stoltenberg aláhúzta, hogy a NATO légiereje nem vesz részt szíriai harci bevetésekben, csupán légi felvételekkel és a megszerzett információk átadásával segíti az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen alakult koalíció tevékenységét. A főtitkár hozzátette azt is, hogy a katonai szövetség tevékenysége, beleértve a katonai tevékenységet is átlátható, a szervezet arra törekszik, hogy a lehető legszélesebb körű tájékoztatást nyújtsa Oroszországnak a bizalom visszaállítása és megőrzése érdekében.

Emellett - szavai szerint -  a NATO aggodalommal figyeli Oroszország északtól egészen délig tartó fegyverkezését a NATO-tagállamok határain, amelyre az észak-atlanti szövetség felelős választ ad, ügyelve arra, hogy ne reagálja túl  az orosz lépéseket. Az orosz-ukrán konfliktusra vonatkozó kérdésre Jens Stoltenberg ismét hangsúlyozta, hogy a NATO kiáll Ukrajna területi integritása mellett és arra szólítja fel Oroszországot, hogy maradéktalanul tartsa be a Minszki megállapodásban foglaltakat.

A NATO továbbra sem ismeri el a kelet-ukrajnai területek feletti orosz igényt és elítéli a Krím félsziget 2014-es orosz bekebelezését. Mindemellett a főtitkár reményét fejezte ki, hogy a védelmi miniszterek további lépésekről döntenek majd a Dél-Európát szegélyező tengerek biztonságának erősítésére, és kibővítik a NATO együttműködését az embercsempész-hálózatok felderítése és felszámolása érdekében az Földközi-tengeren tevékenykedő Szófia haditengerészeti uniós flottával.