Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Gauck tárgyalásain értékelte Kína nyitottságát, konstruktív szerepét több fontos nemzetközi kérdésben. Hírek szerint megbeszélései során kényes, emberi jogi kérdéseket, konkrét ügyeket is felvetett, de részleteket nem közöltek ezzel kapcsolatban.

Hszi azt hangsúlyozta, hogy a két ország együttműködése szorosabb, mint valaha, Kína és Németország között fokozódik a kölcsönös bizalom, a nemzetközi porondon és a regionális ügyekben egyaránt összehangoltabban lépnek fel. Aláhúzta, hogy távlati szempontból fontosnak tartja a stratégiai partnerség megszilárdítását. Amellett foglalt állást, hogy a feleknek egymást és egymás alapvető érdekeit kölcsönösen tiszteletben tartva az egyenlőség elve alapján a különbségek csökkentésére kell törekedniük. Hszi külön is méltányolta, hogy Berlin kiáll az "egy Kína" elv mellett és jelezte, bízik benne, hogy ez így marad a jövőben is.

A kínai elnök szóba hozta, hogy idén Kína, jövőre pedig Németország ad otthont a G20-ak csúcstalálkozójának, s ezek napirendjével kapcsolatban a kommunikáció szorosabbra fűzését szorgalmazta.

Gauck a nap folyamán találkozott Li Ko-csiang miniszterelnökkel is, aki egyebek mellett közölte, hogy szívesen látják a Kínában befektetni szándékozó német vállalatokat. Elhangzott az is, hogy az idén ismét Pekingbe látogat Angela Merkel német kancellár, amikor részt vesz a Kína és Németország közötti kormányközi konzultáción.

A német szövetségi elnök kínai útját szerdától Sanghajban, majd a történelmi Hszianban folytatja. Gauck látogatása idején szállodájában, a belvárosi Grand Hyatt Hotelben tűz ütött ki, az épületet részben evakuálták. Az elnök a tűz idején a német nagykövetségen tartózkodott. A tüzet, amely helyszíni jelentések szerint a konyhában keletkezett, eloltották. A riadalmat elsősorban a felsőbb emeletekig eljutó sűrű füst okozta. Úgy tudni, Tony Blair volt brit kormányfő, aki szintén a szállodában lakik, az épületben tartózkodott a riasztáskor.