A német szövetségi jegybank (Buba) elnöke első alkalommal fejtette ki véleményét azzal a javaslattal kapcsolatban, hogy az euróövezeti jegybankok aranytartalékait az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) ütőképességének fokozásához kellene igénybe venni. Médiajelentések szerint a javaslattal az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia állt elő a G20 múlt heti cannes-i csúcstalálkozóján. Vezető európai politikusok azonban cáfolták, hogy ilyen javaslatról szó esett volna.

Jens Weidmann bírálattal illette egyúttal az Európai Központi Bank (EKB) által követett monetáris politikát, mondván: a banknak az infláció elleni küzdelemre kellene összpontosítania, és ellen kellene állnia a kísértésnek, hogy kötvényvásárlásokkal támogassa az euróövezeti adósságszolgálati válság rendezését.

"Semmiféle kétség nem lehet afelől, hogy egy jegybank első számú feladata az árstabilitás biztosítása" - jelentette ki Weidmann egy berlini beszédében. "A válság rendezésének igénye azonban arra készteti a jegybankokat, hogy monetáris politikai eszközöket vessenek be a közadósság finanszírozásának támogatásához. Egyszerű megoldásnak tűnik a monetáris eszközökkel történő finanszírozás, a döntéshozóknak azonban hosszú távú megoldást adó eszközöket kellene igénybe venniük a krízis rendezéséhez" - mondta a Buba elnöke.

A monetáris eszközökkel történő finanszírozást nem véletlenül tiltják az uniós szerződések, mivel "kiiktatja az ösztönzőket a felelős költségvetési politika folytatásához", és végső soron magasabb inflációhoz vezet - mutatott rá Jens Weidmann. A javaslatok az EKB bevonására az EFSF hatékonyságának tőkeáttételes fokozásába "egyértelműen megsértik ezt a tilalmat" - hangsúlyozta.

Néhány európai vezető arra szólította fel az Európai Központi Bankot, hogy hitelnyújtással, illetve devizatartalékainak a kötvényvásárlásokra létrehozandó speciális alapoknak fedezetként felajánlásával támogassa az EFSF hatóerejének növelését.

Weidmann szerint az euróövezeti adósságszolgálati válság egyetlen megoldása a tagországok költségvetésének rendbe tétele, ezen belül a költségvetési problémákkal küszködő országok ösztönzése reformok bevezetésére. Weidmann az euróövezeti stabilitás biztosítása érdekében az adóbevételek elköltése helyett megtakarításra szólította fel a német kormányt.