A német fogyasztók zsebe is megérezné az oroszok elleni szankciókat

A GfK gazdaságkutató intézet német fogyasztói hangulatindexe stagnált. A júniusra vonatkozó, előremutató hangulatindex 8,5 pont volt, akárcsak a legutóbbi négy hónapban. Az eredmény megfelelt az elemzői várakozásoknak.
MTI-Eco, 2014. május 26. hétfő, 09:36
Fotó: Reuters

A német fogyasztóknak a legnagyobb kockázat pillanatnyilag az, ha újabb gazdasági szankciókat vezetnek be Oroszország ellen. Egy ilyen lépés növelné az energiaárakat, így a németeknek is többet kellene megtakarítaniuk.

Rolf Buerkl, a GfK elemzője szerint az ukrajnai események nem befolyásolták érdemben a német fogyasztói hangulatot, a németek továbbra is bíznak abban, hogy növekszik a gazdaság.

A GfK szerint a fogyasztói hangulatnak jót tett a német foglalkoztatási arány növekedése és a munkanélküliek számának csökkenése. A regisztrált munkanélküliek száma már 3 millió alatt van az intézet szerint. A fogyasztók továbbra is magas jövedelmi szintre számítanak a jövőben, habár már nem annyira, mint áprilisban. A következő hónapokban az infláció mérsékelt lehet, míg a bérek 3 százalékkal nőhetnek, így a GfK szerint érezhetően jobb lesz a vásárlók helyzete.

A GfK szerint reálértéken számolva az idén 1,5 százalékkal nőhet a lakossági fogyasztás. A stabil munkaerőpiac és az alacsony kamatok miatt kevésbé vonzó banki befektetési lehetőségek ösztönzik a fogyasztást.

HOZZÁSZÓLÁSOK