Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hamburgi hetilap internetes kiadásában vasárnap olyan információkat közölt, amelyek szerint a német kormány egyre erőteljesebben kételkedik abban, hogy Olaszország az euróövezeti támogatási alap, az úgynevezett EFSF (Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz) segítségével megmenthető-e.

A borúlátó jóslaton az sem változtatna, ha a szóban forgó mentőalapot megháromszoroznák. Egy olyan nemzetgazdaság, mint az olasz, túl nagy ahhoz, hogy a támogatási alapból megmenthető legyen - vélik a Der Spiegel szerint a kancellár szakértői.

Olaszország pénzügyi szükséglete óriási: az idézett szakértők becslése szerint a partnerországok nem tudnak garanciát vállalni a több mint 1,8 billió eurót kitevő olasz államadósságra.

Németország éppen ezért ahhoz ragaszkodik, hogy Olaszországnak takarékossági intézkedésekkel és reformokkal magának kell megtalálnia a válságból való kiutat. Az EFSF, azaz euróövezeti mentőalap ezzel szemben a kis- és közepes nagyságú országok támogatására hivatott.

Az alap feltöltéséről az elmúlt időszakban vita alakult ki. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a napokban erre tett javaslatot, német részről ezt azonban elutasították. Az alap a korábbi megállapodás alapján 440 milliárd euróra rúg, Görögország 109 milliárd euróra tervezett megsegítése után azonban aggodalmak szerint az arra esetlegesen rászoruló újabb országok számára nem maradna elegendő pénz.

Az EFSF-t 2013-tól egy új támogatási mechanizmus, az úgynevezett ESM (Európai Stabilitási Mechanizmus) váltja fel.