Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Heiko Maas német külügyminiszter nem jön végül Budapestre, hiába volt betervezve a találkozója Szijjártó Péterrel. A szociáldemokrata politikus a Maccabi Játékok megnyitójára érkezett volna, de a magyar külügyér jelezte, hogy nem ér rá egy egyeztetésre. A Népszava szerint Heiko Maas látogatásának lemondása mögött nincs politikai konfliktus, de jelzésértékű, hogy a magyar politikus nem ért rá a találkozóra, ami a forrásaik szerint mutatja a német-magyar kapcsolatok jelenlegi állapotát.

A két ország kapcsolatai régóta nem látott mélységekben vannak - a lap szerint -, Berlinben egyáltalán nem értik Orbán Viktor külpolitikáját, és nem látják, hogy bármilyen stratégia lenne mögötte. A viszony helyreállítása viszont fontos lenne, mivel az átalakuló Európai Bizottság és uniós döntéshozásban sokkal erősebbek lettek a németek, köztük Ursula von der Leyen elnökké választása révén. Ráadásul most dőlnek el a támogatási források részesedési arányai is a következő EU-s ciklusra.

De német csúcsvezető nélkül sem marad Magyarország: közösen emlékezik meg Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök augusztus 19-én a Páneurópai Piknik 30. évfordulójáról Sopronban - tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerda reggel az MTI-t.

A tervek szerint a két vezető, valamint a meghívott német és magyar vendégek ökumenikus istentiszteleten vesznek részt a soproni belvárosi evangélikus templomban, ahol Angela Merkel és Orbán Viktor beszédet is mond a történelmi évforduló miatt.