Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német vállalatok vezetői a koronavírus-járvány kezdete óta nem voltak olyan bizakodóak cégük üzleti lehetőségeivel kapcsolatban, mint az elmúlt hetekben, hangulatuk javulása meghaladta a szakértők várakozását - derül ki a Financial Times cikkéből, amely az egyik legnagyobb német gazdaságkutató intézet, az Ifo adatait közli.

Az Ifo havi üzleti bizalmi indexe júliusban 90,5 pont volt, miután júniusban mindössze 86,2 pontot mértek az intézet szakértői. A júliusi adat meghaladja a Reuters által megkérdezett szakértők 89,3 pontos előrejelzését.

A változás annak köszönhető, hogy a cégvezetők jobbnak ítélik a jelenlegi és a jövőbeni várható üzleti környezetet is. A jelenlegi helyzetre vonatkozó részmutató több mint három ponttal, 84,5 pontra ment fel. A jövőbeni lehetőségeket jelző index pedig 5,4 ponttal, 97 pontra emelkedett. Külön jó hír, hogy a szolgáltató szektor mutatója, amely mínusz 6-os értékkel a negatív tartományban tartózkodott, visszakapaszkodott a pozitív számok világába, konkrétan plusz 2 pont lett. A feldolgozóipari cégek hangulata szintén jelentősen javult, bár az egészségügyi krízis előtt szintjét még nem érte el.

Ez a mutató még a negatív tartományban maradt: a júniusi közel mínusz 23 pontról mínusz 12 pontra jött fel. A kapacitáskihasználtság érezhetően javult: a nyár első hónapjában 70,4 százalékon állt, ami a nyár közepére hajszál híján megközelítette a 75 százalékot. Sajnálatos módon a hosszú távú átlagtól, ami 83,5 százalék, még nagyon messze vannak a német vállalatok.

Erősödő remények

Az Ifo mutatói erősítik a közgazdászok reményeit, hogy a német gazdaság fellendülése kihúzhatja Európa egészét a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból, ami leradírozta az első fél év teljesítményét. A német gazdaság lépésről lépésre javul - értékelte az adatokat Clemens Fuest, az Ifo Intézet elnöke. A szakértő különösen fontosnak tartja, hogy a német cégek elégedettebbek a jelenlegi üzleti környezettel, mint az elmúlt hónapokban.

Ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az üzleti hangulat még messze nem érte el a koronaválság előtti szintet, és a megfigyelők attól tartanak, hogy a nagy nehezen megszerzett lendület lassan erejét veszti. A vállalatok eladósodásának növekedése munkahelyek elvesztésével párosul, miközben Damoklész-kardjaként lebeg a cégek felett a járvány második hullámának kitörése. Ez visszafogja a gazdasági szereplők beruházási és vásárlási hajlandóságát - magyarázza Marco Wagner, a Commerzbank közgazdásza.

Működik a hitelezés

Egy másik friss adatpár azt mutatja, hogy az eurózóna magánszektorának hitelfelvétele 7,1 százalékkal nőtt júniusban, amik gyakorlatilag megfelel a májusi 7,3 százalékos bővülésnek. Ez azt mutatja a gazdaság éledezik a nagy kora tavaszi lezárás után. A vállalatok nagy likviditási tartalékokat építenek - véli Oliver Rakau, az Oxford Economics elemző cég vezető Németország-szakértője.

Az elemzők összességében úgy értékelik, hogy az Ifo mutatói is alátámasztották a német gazdasági folyamatok normalizálódását jelző adatokat. Ugyanakkor fontosabb ennél, hogy mit hoznak a következő hónapok - figyelmeztet Carsten Brzeski, az ING közgazdásza. Bár a berlini kormány és az EU ösztönzőcsomagjai kedvező hatást gyakorolnak, a strukturális kár, amit a német és a külföldi ellátási láncok elszenvedtek - mind beszállítói, mind vásárolói oldalról - csak hosszabb idő hárítható el. És ez gátja a pozitív folyamatoknak - fejtegette a szakértő.