A német pénzügyminiszter beszólt Athénnak

Előnyös lenne, ha az új görög kormány változtatna a hangnemén, mert a jelenlegi retorika mellett az euróövezeti társországok lakosságát nehéz meggyőzni arról, hogy a közösségnek támogatnia kell Görögországot - mondta a német pénzügyminiszter egy vasárnapi interjúban.
MTI-Eco, 2015. március 1. vasárnap, 18:02
Fotó: Reuters

Wolfgang Schäuble a Bild am Sonntag című lapban megjelent interjúban hangsúlyozta, hogy a januárban hivatalba lépett athéni kormánynak időre van szüksége, hogy belelendüljön a munkába. A radikális baloldali Sziriza vezette kormány politikusai eddig ellenzékben voltak, "a kormányzás pedig randevú a valósággal".

Az athéni vezetésnek erős a legitimációja, Alekszisz Ciprasz kormányfő és Jánisz Varufakisz pénzügyminiszter pedig "ugyan jóval fiatalabb nálam, de mindketten jól képzettek és tájékozottak" - mondta a 72 éves politikus, kiemelve, bízik abban, hogy a Ciprasz-kormány meghozza a szükséges intézkedéseket a 2012-ben indított második nemzetközi hitelprogramhoz kapcsolódó reformok sikeres lezárásához.

A Bundestag pénteken az euróövezeti válság kezelési programok történetében a legnagyobb többséggel járult hozzá ahhoz, hogy a programot meghosszabbítsák négy hónappal, június végéig. Ezzel kapcsolatban Schauble rámutatott, hogy nem több pénzt, hanem csak több időt adnak a görög kormánynak. Azt pedig a jelenlegi program lezárása után lehet majd látni, hogy kell-e egy harmadik csomag is Görögországnak. Akárhogy lesz is, nagyon szigorú mércét alkalmazunk - mondta a német pénzügyminiszter.

Görög kollégáját, Jánisz Varufakiszt ugyanaz a tisztelet illeti meg, mint az euróövezeti pénzügyminisztereket összefogó eurócsoport bármely tagját, és Varufakisz eddig "teljesen korrekt" módon viselkedett vele. Ugyanakkor jó lenne, ha az athéni vezetés változtatna a hangnemén, máskülönben nehéz meggyőzni az euróövezeti társországok lakosságát Görögország támogatásának szükségességéről - jegyezte meg a pénzügyér.

A nyilatkozatoknál, kijelentéseknél azonban fontosabbak a szerződések, és az eurócsoportban egyértelmű megállapodást kötöttek a görög ügyben. Ciprasz úr a szavát adta, és ha Görögország nem tartja magát ehhez, akkor nem kap több segítséget - mondta Schäuble.

Véleménye szerint senki nem kívánja Görögország távozását az euróövezetből. Szolidárisak vagyunk, de nem zsarolhatóak. Senki nem kényszerítette rá a mentőprogramot Görögországra, így az egész ügy az athéni kormány kezében van - mondta a német pénzügyminiszter.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unnortodox, 2015.03.02 15:29

@wallaby: olaszok-spanyolok-franciák-belgák miért nem tartják a 3 %-os hiányt ,és a 60 %-os gdp arányos adósságrátát ??..ezek nem eurózónás követelmények 13 éve ???.kettős-mérce !!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

wallaby, 2015.03.01 22:14

Egyáltalán miért kellett bevenni egy aljas csaló bandát az euróövezetbe?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html