A francia fővárosban végrehajtott terrortámadások éppen hogy "megerősítik" mindazt, amit a német kormány képvisel az európai menekültválság kezelésével kapcsolatban - fogalmazott Christiane Wirtz helyettes kormányszóvivő hétfőn Berlinben.

A német szövetségi kormány "nagyon masszívan" kitart irányvonala mellett, továbbra is úgy véli, hogy biztosítani kell a külső határokat, az "illegális bevándorlást legális bevándorlással" kell felváltani, küzdeni kell a menekülthullámot kiváltó okok megszüntetéséért és méltányosan meg kell osztani a válság terheit. A kontingensekkel - előre meghatározott létszámkeretek - kapcsolatban újságírói kérdésre azt mondta, hogy az elképzelés még formálódik, mindenekelőtt annak hatására, hogy miként alakulnak a hot spotok kiépítésére és a terhek uniós tagállamok közötti megosztására irányuló törekvések. Az viszont biztos, hogy a kontingensek "nem üresítik ki" a politikai menedékjogot szabályozó alkotmányos előírást - a német alaptörvény 16. paragrafusát -, miszerint a politikai üldözöttek védelmet élveznek.

A kontingensek ügye az Angela Merkel kancellár vezette CDU és a bajor testvérpárt, a CSU november elején rögzített közös kezdeményezéseit rögzítő dokumentumban tűnik fel először hangsúlyosan. A dokumentum szerint mielőbb össze kell hívni egy EU-Törökország csúcstalálkozót, amelyen dönteni kell egy "legális menekültkontingens" áttelepítéséről Törökországból az EU-ba. Ezt a CDU/CSU konzervatív pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) is támogatja, a bajor CSU szerint pedig éppen ezzel a megoldással lehet elérni a párt régóta hangoztatott követelését, a menedékkérők beáramlásának korlátozását és egy felső határ kijelölését.

Sigmar Gabriel alkancellár, az SPD elnöke hétfőn Berlinben sajtótájékoztatón azt mondta: a párizsi merényletek ellenére tovább kell folytatni az eddigi politikát, biztosítani kell az uniós külső határokat, hogy "jövőre egyfajta újraindítás történjék a menekültpolitikában, vagyis a kaotikus bevándorlást váltsa fel a kontingensek révén megszervezett" bevándorlás, amely biztonságos, azaz embercsempészek közreműködése nélkül zajlik és "senkinek nem kell kockáztatnia az életét azért, hogy eljusson Európába és Németországba". A CSU hétfői müncheni elnökségi ülésén elfogadták a párt péntek-szombati kongresszusára előkészített indítványt, amely szerint Németországnak "jeleznie kell, hogy már elértük kapacitásaink határát".

Ezért 2016-ra a rendelkezésre álló kapacitások alapján meg kell határozni egy "polgárháborús menekültekből álló kontingenst", vagyis a szövetségi kormánynak előre rögzítenie kell a befogadható menekültek maximális számát. Az indítványban nem szerepel, hogy pontosan mennyi menekültet kellene befogadni jövőre. Azt viszont jelezték a bajor konzervatívok, hogy mindenképpen az ideinél kevesebb menekültet kell befogadni. Németország "az idei normát túlteljesítette", és a 2016-ban esedékes vállalásainak egy részét "előre teljesítette" - áll az indítványban.

A CIA igazgatója is megszólalt

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója szerint elkerülhetetlen, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet a párizsihoz hasonló merényleteket kíséreljen meg, de szerinte azt meg lehet akadályozni, hogy a merényletkísérletek sikeresek legyenek. "Szerintem nem elkerülhetetlen, hogy sikerrel járjanak" - mondta John Brennan egy hétfői washingtoni biztonságpolitikai tanácskozáson.

Brennan, aki először szólalt meg a nyilvánosság előtt a péntek éjszakai párizsi terrortámadásokat követően, leszögezte, hogy nem tekinti egyszeri, elszigetelt eseménynek a francia fővárosban történteket. Mint mondta, több IÁ-támadás lehet előkészületben, amivel "egy ideig együtt kell élnünk". Ugyanakkor cáfolta azt a feltételezést, miszerint az Egyesült Államok alábecsülte volna az IÁ képességeit. Az Iszlám Állam azért "tekint külföldre", mert Irakban és Szíriában az Egyesült Államok vezette koalíció feltartóztatta a terrorszervezet lendületét. A határok hermetikus lezárását a CIA főnöke lehetetlennek és igazságtalannak nevezte. Úgy vélekedett, nem szabad megengedni, hogy a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetben a terroristák aláássák a nyugati értékeket és intézményeket. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy megfelelő módon ellenőrizni kell a migránsok áramlását.


Ezt mondja az EU külügyi főképviselője

Nem szabad összemosni a migrációs válságot a terrorfenyegetéssel, mert a kettő összekeverése nagyon veszélyes és kontraproduktív - fogalmazott az uniós külügyminiszterek tanácskozását követően Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főképviselője. Az olasz politikus szerint azokat, akik ugyanazon fenyegetés elől menekülnek, amellyel Európa is kénytelen szembenézni, kötelességünk megvédeni. A terrorizmus elleni harc közös, globális ügy, a terrorizmus globális fenyegetés, nem pusztán európai, s a megelőzése is globális felelősség, és csak együtt oldható meg.

"Az a félelmem, hogy az európai társadalmak azt fogják gondolni, hogy a sokszínűségtől gyengébbek leszünk, ezért veszélyt jelent. Holott valójában a sokszínűségtől való félelem pusztíthatja el belülről társadalmainkat". A korábbi olasz külügyminiszter közölte, hogy a kérdés kulturális és politikai választ egyaránt megkövetel. "Meg kell őriznünk a nyitott társadalmak természetét, mert az teszi Európát azzá, ami".

Jean Asselborn, a Európai Unió miniszteri tanácsának soros elnökségét ellátó Luxemburg külügyminisztere szintén arról beszélt, hogy a menekültek befogadása az emberségről szól, a terrorizmus elleni küzdelem pedig a barbarizmus elleni harcról. "Akik a barbárok elől menekülnek, azokat nem szabad velük egy kalap alá venni" - mondta a luxemburgi külügyminiszter. Asselborn az unió külső határainak védelmével összefüggésben közölte: reméli, hogy Európában senki nem fog tüzet nyitni azokra, akik a tengeren hánykolódnak.

"A külső határok ellenőrzését én nem úgy képzelem el, hogy egész Európa Magyarországgá változik, vagy azon más országgá, amelyek úgy vélik, hogy szögesdróttal, árkokkal, kerítéssel meg lehet oldani a migráció kérdését" - fogalmazott a luxemburgi politikus. Jean Asselborn úgy vélte, hogy a külső határok védelme azt jelenti, hogy ellenőrizni kell, hogy ki akar belépni, és akinek nincs joga belépni, azt fel kell tartóztatni. Perspektívát kell kínálni a Törökországban lévő szíriai menekülteknek. Mint mondta: fegyvernyugvásra van szükség Szíriában, s aki elmenekült onnan, az nem akar az országon kívül maradni, hanem haza akar térni, akárcsak mindenki más, aki háború elől menekül.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a megbeszéléseket követően elmondta: a párizsi merényletek miatt várhatólag nem kell majd életbe léptetni a NATÓ-t létrehozó washingtoni szerződés közös védelmet garantáló ötös cikkét. Mint mondta: Franciaország eddig nem utalt arra, hogy erre igényt tartana. A német külügyminiszter arról is beszámolt, hogy országa több támogatást és több fegyvert adhat a kurdisztáni pesmergáknak az Iszlám Állam elleni harchoz. Azt hétfő délután jelentette be a francia elnök, hogy az uniós szerződés kollektív segítségnyújtási cikkével Franciaország élni óhajt. Ez azt mondja ki, hogy az uniós tagállamoknak kötelességük minden hatalmukban álló módon segíteni annak a tagországnak, amely fegyveres agresszió áldozatává válik.