A németek szerint nincs euróválság

Amivel Európa küzd, az "hitelválság", ami bizalmi válságot idézett elő - jelentette ki Guido Westerwelle német külügyminiszter pénteken Hongkongban, üzletember-találkozón.
MTI, 2012. augusztus 31. péntek, 17:25
Fotó: Napi.hu

Mint mondta, ez a bizalmi válság most Európa legnagyobb problémája, amivel szembe kell néznie, és amit meg kell oldania. Az euróválság kifejezés félrevezető; a közös valuta stabil, bízhatnak benne - hangoztatta a politikus.

"A rövid távú likviditás megteremtése egyedül nem lesz elegendő ahhoz, hogy túljussunk a válságon" - húzta alá Westerwelle, és hozzátette: "amit tennünk kell, az a piacok meggyőzése arról, hogy az eurózóna a jövőbeni tartós pénzügyi stabilitás térsége lesz". Mint mondta, a "jobb jövő" lényegi feltétele egy olyan növekedés, ami nem a hitelek eredménye, hanem a versenyképességé. A versenyképességet pedig strukturális reform szüli - fűzte hozzá.

Westerwelle szerint három tartópillér felépítésére van szükség Európában a válság megoldásához. Ezek: a szolidaritás, a költségvetési fegyelem és a növekedés. A külügyminiszter kitért arra is, hogy Németország stratégiai partnerségre törekszik a változó világ új hatalmi központjaival. Mint mondta, a partnerség "több mint üzlet, magába foglalja az oktatást, a tudományos és a kulturális együttműködést is".

Hongkong - jegyezte még meg - látványos változásokon ment keresztül az egy ország két társadalmi rendszer időszakában, az elmúlt években; sikere a globalizáció hatásainak kezelésében pedig ma ösztönző hatással van Európára.

Angela Merkel német szövetségi kancellár, aki kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Kínában, csütörtökön magas szintű találkozókon és a kínai-német kormányközi konzultáció ülésén vett részt. Látogatása idején többmilliárd euró értékű megállapodásokat írtak alá. A kínai államelnök, Hu Csin-tao (Hu Jintao) Kína támogatásáról biztosította Európát a hitelválságból kilábalásban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

SzSz99, 2012.09.06 15:23

Micsoda megtiszteltetés: a cikk elején található mondatokból arra következtetek, hogy G. Westerwelle olvasta az alábbi kommentemet (Vészjelzés Németországból: nincs menekvés a süllyedő hajóról):

SzSz99, 2012. augusztus 20., hétfő 10:18

Szerintem inkább az a gond, hogy a legkülönbözőbb hitelkonstrukciókkal a bankok meg a gyártók olyan mennyiségű igényt "gyártottak" autókra, házakra meg minden egyébre, ami hitel nélkül soha nem keletkezett volna.

Hány ember fizette ki kp-ban a kocsiját, házát, lakását? Csak az a valós kereslet! A többi csak levegő.

Mindez rendjén volt mindaddig, amíg az emberek bíztak a rendszerben és gondolkodás nélkül vették fel a hiteleket.

Hatalmas lufik keletkeztek minden iparágban, amik igencsak kezdenek feszülni a mostani helyzetben, amikor az emberek nem tudják, mit csináljanak - spóroljanak-e vagy költsék a pénzüket, amíg még valami értéke van.

Szerintem a gazdasági válság nem egyéb, mint az emberek megrendült bizalmának a válsága!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html