Kételyeinek adott hangot a hitelminősítői döntések megalapozottságát illetően Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter a Deutschlandfunk rádióállomásnak hétfőn adott interjúban. A Standard & Poor's kilenc euróövezeti tagállamot minősített le pénteken arra a véleményére hivatkozva, hogy az eddig hozott válságintézkedések nem elégségesek a pénzügyi problémák kezeléséhez.

"Nem hinném, hogy a Standard & Poor's valóban tisztában lenne azzal, mi mindent értünk már el itt Európában" - fogalmazott a német pénzügyminiszter, valószínűleg azokat az intézkedéseket sem vette figyelembe kellő súllyal, amelyeket a törlesztési problémákkal küzdő európai országok mindegyike a költségvetési hiány csökkentése értekében már életbe léptetett. A hitelminősítők ténykedése leginkább "önreklámnak" tekinthető. "Nem tudok szabadulni attól a gyanútól, hogy az egyébként egymással is versenyben álló hitelminősítők valójában közvélemény figyelméért vetekednek egymással" - mondta.

Schäuble a hitelminősítők befolyásának visszaszorítása mellett szólalt fel. "A banki- és biztosítási felügyeletek szerepét újra kell gondolnunk annak érdekében, hogy a tényleges piaci szerepükre korlátozhassuk a hitelminősítők tevékenységét" - mondta, hozzátéve: "olyan szabályokon dolgozunk Európában, amelyekkel transzparenssé teszik a hitelminősítők működését és garantálják, hogy ne lehessenek saját üzleti érdekeltségeik." Jelezte, hogy az EU-Bizottság által tett javaslatokon intenzív munka folyik. "Sürgős cselekvési kényszerben vagyunk" - hangsúlyozta a német pénzügyminiszter.

Az EFSF mentőcsomag hitelképességét és kapacitását illetően Wolfgang Schäuble nem tartja szükségesnek további intézkedések meghozatalát. "Az elkövetkező néhány hónapban elvégzendő feladataihoz bőven elegendő garanciális keretekkel rendelkezik az EFSF" - mondta. Az európai országok tavaly októberben emelték meg 780 milliárd euróra a mentőcsomagnak nyújtott garanciavállalást. Konkrét támogatásokhoz az EFSF-nek 440 milliárd euró áll rendelkezésére.