Míg Európa nagy része megszorításokat tervez és a francia kormány már a második kiigazító csomagot jelenti be, addig Németországban adócsökkentéseket határozott el a kormányzó jobbközép koalíció. Az intézkedésekkel havonta átlagosan 20-25 euróval csökkennek a német adófizetők terhei.

A konzervatív uniópártok szövetsége (CDU/CSU) és a liberális FDP vezetői összesen 6 milliárd eurós adócsomagról döntöttek vasárnap este. A legnagyobb tétel - 4 milliárd euró - a személyi jövedelemadóra vonatkozó változásból, az adóalap adómentes részének növeléséből jön össze. A megállapodás szerint 2013-ban és 2014-ben két lépésben összesen 350 euróval - a jelenlegi 8004 euróról 8354 euróra - emelkedik az éves jövedelem adómentes része.

Nagyjából 2 milliárd euró az úgynevezett rideg progresszió jövedelemcsökkentő hatásának ellentételezését szolgálja. A kifejezés arra a progresszív adórendszer esetén előforduló jelenségre utal, amikor csökken a reáljövedelem, mert a jövedelmet ugyan hozzáigazítják az emelkedő inflációhoz, de a személyi jövedelemadó sávjait nem alakítják át, ezért a nominálisan nagyobb összeg miatt magasabb kulccsal adózik a reálértékben a korábbival azonos jövedelem, ami végeredményben jövedelemcsökkenést jelent.

A szociáldemokrata párt (SPD) - a legnagyobb ellenzéki erő - bírálta a megállapodást és kilátásba helyezte, hogy akár az alkotmánybíróságig is elmegy, hogy megakadályozza az adócsökkentést. Sigmar Gabriel pártelnök egy lapinterjúban kifejtette: az alkotmányba foglalt úgynevezett adósságfék szabály alapján a kedvező konjunkturális helyzetben elért extra adóbevételt kizárólag az államadósság csökkentésére szabad fordítani, nem pedig a választók lekenyerezésére.

Az adósságfék szabály azt írja elő, hogy 2016-ra a hazai össztermék arányában (GDP) 0,35 százalékra kell leszorítani az államháztartás úgynevezett szerkezeti - strukturális - hiányát szövetségi szinten, a tartományokat tekintve pedig egyensúlyi helyzetet kell elérni.

A berlini pénzügyminisztérium számításai szerint a gazdasági fellendülés hatására az idén a tervezettnél 16 milliárd euróval több - összesen 571,2 milliárd euró - lesz az adóbevétel.