A népszerűségvesztés miatt mondott le a kormányfő

Egyéves regnálás után lemondott a japán miniszterelnök, elemzők szerint a legrosszabbkor, a politikai szezon kezdetén.
NAPI Online, 2007. szeptember 12. szerda, 09:41
Fotó:

Abe Shinzo japán miniszterelnök váratlanul benyújtotta lemondását, miután népszerűségi indexe 30 százalék alá esett. A héjának tartott kormányfő 12 hónappal ezelőtt vette át hivatalát azzal, hogy erősíteni akarja országa szerepét a világ biztonságának megteremtésében, ám pártja vereséget szenvedett a júliusi felsőházi választásokon, aminek nyomán lehetett sejteni, hogy meg vannak számlálva a hetei. Visszavonulását azzal kommentálta, hogy Japánnak egy új miniszterelnökkel kell folytatnia részvételét a terrorizmus elleni harcban.

Az 52 éves Abe volt a szigetország legfiatalabb kormányfője a háború utáni évtizedekben. A múlt hónapban még átszervezte kormányát, hátha ezzel visszaszerzi a nagyközönség támogatását, ám népszerűségi indexe ezt követően is hanyatlott. Lemondása után ügyvezetőként vezeti a kormányt, amíg pártja, a Liberális Demokrata Párt nem találja meg utódát, aki vélhetően Aso Taro, a párt főtitkára, Abe elvbarátja lehet.

Bár az immáron exkormányfő közölte, hogy lemond, ha nem sikerül növelni Japán szerepét az afganisztáni nemzetközi biztonsági misszióban, a bejelentés időpontja igen kellemetlen, hiszen éppen a parlamenti politikai szezon kezdetére esik.

HOZZÁSZÓLÁSOK