A növekedés lassulása várható az eurózónában

Az eurózóna országaiban a PwC szakértői az eddigi, vártnál intenzívebb gazdasági növekedés lassulását jósolják, amely elsősorban a súlyosbodó államadósság-válság, illetve az Európai Központi Bank kamatemeléseinek tudható be.
MTI-Eco, 2011. augusztus 7. vasárnap, 10:00
Fotó: Napi.hu

A legfőbb fenyegetést az eurózónában az államadósság-válság potenciális továbbterjedése jelentheti, amelynek jelei már az olasz és spanyol kötvénypiacon is megmutatkoztak. Németország és Franciaország stabil gazdasági teljesítményének köszönhetően azonban a PwC adótanácsadó cég makrogazdasági elemzői szerint az eurózóna gazdasági növekedése 2011-ben elérheti a 2 százalékot.

A világ legnagyobb gazdaságának számító Egyesült Államok még mindig gyengélkedik, az eurózónát államadósság-válság és egyre lassuló növekedés fenyegeti, Japán pedig a pusztító erejű természeti katasztrófát követően egy újabb recesszióhullám elé néz.

Továbbgyűrűzhet a görög válság Európában

A PwC két átfogó tanulmányt adott ki az európai, illetve globális makrogazdasági tendenciákra vonatkozóan. A tanulmány európai része elsősorban a görögországi adósságválság esetleges továbbgyűrűzésének veszélyeire figyelmeztet, míg a globális összefoglaló - a jelenlegi világgazdasági események mentén kialakult bizonytalanság ellenére - folytatódó fellendülést vetít előre.

A tanulmány Olaszország és Spanyolország esetében a görög adósságválsághoz hasonló szituáció kialakulásának veszélyére figyelmeztet: Olaszországban a szakértők a kormányzati intézkedések mellett az alacsony belföldi keresletet és az államadósság növekedését tartják aggasztónak, míg mindez Spanyolország esetében magas munkanélküliségi rátával és stagnáló befektetési hajlandósággal is párosul.

Folytatódik a kétsebességű fejlődés az eurózónában

Az eurózóna országai közül a maga 1,5 százalékos növekedésével Németország gazdaságának teljesítménye bizonyult a legkiemelkedőbbnek, amelyet a kedvező külső és belső növekedési tényezők, illetve a vállalkozások által végrehajtott jelentős üzleti befektetések tettek lehetővé. Összességében a régió központi országainak viszonylag egyenletes gazdasági növekedése és az infláció várható stabilizálódása mellett várhatóan folytatódik a régió kétsebességű fejlődése, a görög válság átterjedésének lehetősége és kezelésének hosszú távú hatásai azonban további aggodalomra adhatnak okot.

A fejlődő piacok kulcsfontosságú szerephez jutnak

A PwC szakértői szerint a világpiaci trendek alakulása tekintetében megfigyelhető, hogy a fejlett gazdaságok egyre inkább a fejlődő piacok felé fordítják figyelmüket, amely saját piacaik gyengülő vásárlóerejének és a feltörekvő országok erősödő keresletének köszönhető. Szintén a BRIC-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína) előretörését szemlélteti, hogy az előrejelzések szerint 2012-re - a 2010-es 15 százalékkal szemben - ezen országok gazdaságai szolgáltatják majd a GDP-növekedés 40 százalékát.

A G7 országokban általánosan tapasztalható kormányzati megszorítások mellett a vállalatok sikere nagyrészt azon múlhat, hogy mennyire képesek kiaknázni a fejlődő piacokban rejlő gazdasági lehetőségeket.

A tanulmány fő veszélyforrásként a globális kereskedelem visszaesésére is figyelmeztet, amelynek okait az eurózóna korlátozott kereskedelmi kapcsolataiban és az ellátási láncoknak a japán földrengés következtében történő felbomlásában kell keresni. Az elemzők szerint azonban ez a visszaesés csupán ideiglenes, a globalizáció folyamatos terjeszkedése mellett pedig a fejlődő piacok kulcsfontosságú szerephez jutnak majd.

Az összefoglaló arra is figyelmeztet: bár a valutafeszültségek egyelőre nem jelentenek aktuális világgazdasági problémát, a jelenség újbóli felbukkanása a jelenlegi gazdasági környezetben fenyegetőbb, mint egy évvel ezelőtt.

Idén visszaesés, 2012-be ismét növekedés jöhet

A világgazdaságban a GDP-növekedés az előrejelzések szerint 2011-ben 3,2 százalékra esik vissza, amely főként a fejlődő piacok monetáris megszorításainak, a fejlett országok pénzügyi konszolidációjának és a készletfeltöltések lezárulásának eredménye.

A japán természeti katasztrófák gazdasági utóhatásai és az amerikai gazdaság lassulása szintén negatívan befolyásolták a GDP alakulását, az elemzők szerint 2012-ben a globális gazdasági folyamatok - így a japán újjáépítési fázis, a G7 országok globális kereskedelmének növekedése, az emelkedő fogyasztói költés és a javuló világgazdasági kilátások - alakulása ismét növekedést idézhet elő - áll a PwC összegzésében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ati27, 2011.08.08 08:57

csak egy gondolat, és lehet, hogy nagy hülyeség.. De, amint olvastam múlt héten "eléget" jópár ezer milliárd dodó. Ennyit vesztettek a befektetők.. Ez nem lehet egy módja az adósság leírásnak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

z55rt98s, 2011.08.07 22:37

@megalodon: Én meg védem itt a környezetet...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.08.07 13:26

@Jhony: A háború az egy bevált módszer a felesleges pénzek eltüntetésére... minden mennyiségben el lehet költeni hadianyagra amivel mindent szanaszét lőnek meg bombáznak aztán a régi pénzt értéktelenné nyilvánítják és már kész is... a régi zseton eltünt , munka meg lett tömérdek hisz újjá kell építeni a rommá lőtt városokat,ipart meg mindent kb. ez sült ki a nagy világválságból a II.világháborúval megtetézve !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix, 2011.08.07 13:01

@megalodon:
Hát pont ez a probléma okozója, hiszen a hitelezéssel fentartott gazdaság,saját magát építi le!!! A bankok a kamatainak összege autómatikusan kikerül a gazdasági körforgásból, amivel ugyan az ő pénzeszközük jelentősen növekszik, de ugyanezen összeg irtózatosan hiányzik a vásárlók zsebéből!!! Tehát ez az út hosszútávon sehova nem vezet!!! Majd ülnek a pénzhalmaikon és azon gondolkodnak majd, hogy minek nagyobb a fűtőértéke, a fának, vagy a pénznek???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jhony, 2011.08.07 12:44

@megalodon: Megmondtam én. Lesz itt még háború ha az új nemzedék megelégeli ezt a sok szarságot!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html