Jeremy Corbyn a Labour Brightonban rendezett éves kongresszusának keddi munkanapján mondta el egyórás programadó beszédét. Corbyn - aki a párt vezetőjeként és miniszterelnök-jelöltjeként első ízben szólalt fel munkáspárti kongresszuson - kijelentette: nem hiszi, hogy az újgenerációs nukleáris fegyverek 100 milliárd font (csaknem 43 ezer milliárd forint) költségűre becsült fejlesztési programja a megfelelő módja Nagy-Britannia védelmének.

Hozzátette: meggyőződése szerint Nagy-Britanniának inkább a globális nukleáris leszerelés szószólójává kell válnia. Corbyn már korábban egyértelművé tette, hogy politikai célkitűzéseinek sarkalatos pontjai között szerepel a brit önálló nukleáris csapásmérő erőt hordozó Trident tengeralattjáró-flotta felszámolása. E tervvel azonban az új munkáspárti vezető saját árnyékkormányának tagjai sem értenek maradéktalanul egyet.

A Labour vezetője szerint "nem szolgálta a brit nemzetbiztonságot", hogy a legutóbbi munkáspárti kormány alatt Nagy-Britannia ENSZ-határozat nélkül, "hamis indokokkal" részt vett az iraki háborúban, ráadásul úgy, hogy nem készültek cselekvési tervek a háború utáni időszakra. Corbyn ugyanakkor nem kért hivatalosan bocsánatot a Munkáspárt nevében az iraki katonai beavatkozásért, jóllehet előzetes értesülések szerint volt terv egy ilyen gesztusra.

Gazdasági terveiről szólva kiemelte, hogy a Munkáspárt elveti a konzervatív kormány által folytatott szigorító költségvetési politikát, és helyette a társadalmi egyenlőtlenség, a szegénység és a hajléktalanság felszámolására helyezi a hangsúlyt. "Gazdag ország vagyunk (...) Ezeket a jelenségeket nem szabad magától értetődőként elfogadni" - fogalmazott, kudarcnak ítélve a kormányzó Konzervatív Párt gazdaságpolitikáját.

Jeremy Corbyn bejelentette: a Munkáspárt kongresszusán végleges megállapodás született arról, hogy ha a párt kormányra kerül, ismét állami tulajdonba veszi a vasúthálózatot. Corbyn szerint ez fokozatosan történne, megvárva a magánkézbe adott egyes vasút-üzemeltetési koncessziók lejártát.

A Munkáspárt vezetője keddi beszédében egyéb újraállamosítási tervről nem tett említést, de korábbi nyilatkozataiban szerepelt más nagy infrastrukturális hálózatok, köztük az energiaszolgáltató cégek újbóli köztulajdonba vétele is. A 66 esztendős Corbyn - a Munkáspárt hagyományos baloldali szárnyának veteránja - alig két hete került a Labour élére, miután földcsuszamlásszerű győzelemmel, a leadott voksok csaknem 60 százalékával megnyerte a párt vezetőválasztását.
A Munkáspárt élére azért kellett új vezetőt választani, mert az előző vezető, Ed Miliband a májusi parlamenti választásokon elszenvedett súlyos vereség után lemondott.