Az Európai Parlament (EP)  utolsó plenáris munkanapja július 9-én volt, legközelebb szeptember 7-én ülnek össze újra - írta a lap. Vagyis a képviselőknek két hónapon át tart a nyári vakáció, így összesen bruttó 5 millió forintnyi fizetés jár ez idő alatt.

A politikusok szerint a nyári szünet sem felhőtlen kikapcsolódás, van, akinek az utolsó ülésnap után is akad feladata. Ujhelyi István szocialista EP-képviselő a Blikknek például azt mondta, július 16-án volt utoljára a EP-ben, a külügyi bizottság ülésén, és 26-án jött haza. De azóta volt hat fogadóórája, és minden második nap van valamilyen politikai esemény, vakációra egyelőre nem igazán gondolhat.

A magyar közjogi méltóságoknak - így Orbán Viktor miniszterelnöknek, Áder János államfőnek - 40 nap szabadságot biztosít a törvény, ám ennyi időre nekik csak 3 milliós bér dukál, vagyis 40 százalékkal kevesebb, mint az uniós döntéshozóknak. A hazai képviselőkkel is kesztyűs kézzel bánnak a jogszabályok, hiszen a magyar parlamentben nyáron és télen összesen bő három hónapon át van szünet nyáron, ezalatt pedig nekik 2,6 millió forint jár. Ezzel szemben a 28 nap évi szabadsággal számolva egy átlagdolgozó csak bruttó 364 ezer forintot ér a munkaadónak.