A dollárindex - a dollár értékét a hat főbb valutából, az euróból, a jenből, az angol fontból, a kanadai dollárból, a svéd koronából és a svájci frankból álló kosárhoz viszonyító mutató - 0,2 százalékkal 97,711 pontra süllyedt kedden, miközben előző nap még 98,169 ponton is állt, ami március 10. óta a legmagasabb érték volt.

A dollár árfolyamának gyengülése maga után vonta a nyersanyagok - köztük a kőolaj és a fémek - árának emelkedését, ami az európai és az ázsiai értéktőzsdéken a nyersanyagkapcsolt vállalatok árfolyamának felívelésében csapódott le.

A hatszáz legnagyobb európai vállalat teljesítményét tükröző páneurópai index, az EuroStoxx 600 1,15 százalékkal 341,29 pontra emelkedett kedd délre. A nap eddigi nyerteseként a Stoxx Europe 600 indexnek az alapvető ipari fémeket kitermelő, illetve feldolgozó 19 legnagyobb vállalat teljesítményét tükröző almutatója 2,6 százalékkal nőtt, míg az olaj- és gázipari társaságoké 1,4 százalékkal emelkedett.

A kamatemelésekre különösen érzékenyen reagáló arany azonnali ára 0,56 százalékkal 1262,93 dollárra nőtt, míg a határidős, decemberi jegyzésben 0,51 százalékkal 1263,00 dollárra drágult.

A befektetők különösen figyelnek az amerikai kamatemelés témakörére, az időzítés és a mérték latolgatására. Bár a többség szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) nyíltpiaci bizottsága decemberi ülésén a kamatemelés mellett döntött, a mérkőzés még mindig nem tekinthető lefutottnak. Stanley Fischer, a Fed alelnöke hétfőn kijelentette, hogy a gazdasági stabilitást fenyegethetik az alacsony kamatok, de a Fed számára "nem olyan egyszerű" kamatot emelni. Eric Rosengren, a bostoni Fed elnöke viszont azt hangoztatta, hogy a foglalkoztatottsági és az inflációs adatok fényében egy közeli kamatemelés támogatható.

Janet Yellen Fed-elnök a múlt hét pénteken egy előadásában felvetette, hogy a Federal Reserve hagyhatja az inflációt túllőni a 2 százalékos célszámon a gazdasági növekedés felpörgetésének egyik lehetséges eszközeként. Kijelentésének nyomán az amerikai államkötvények hozama négyhavi csúcsra emelkedett, és a dollár árfolyama erősödött.