Három év alatt több mint 2 500 milliárd rubellel (46 milliárd dollár) csökkentené az orosz pénzügyminisztérium a nyugdíjakra szánt összeget, Ezt az inflációtól elmaradó emelésekkel kívánják elérni.

Az indoklás szerint az inflációhoz kötött nyugdíjemelések rendszere már a nyugdíjalapokat fenyegeti, mivel azok legfőbb bevételi forrását a jövedelemadók jelentik, azok bevétele pedig a rubel drasztikus értékvesztése miatt tavaly drámaian csökkent.

Májusban az átlagos nominálbér 7,3 százalékkal haladta meg a tavalyit, miközben az infláció 15,8 százalékos volt a Roszsztat statisztikai hivatal jelentése szerint.

Ha a nyugdíjalapok bevételeinek növekedése továbbra is elmarad kifizetési kötelezettségeiktől, az az egész nyugdíjrendszer összeomlásához vezethet - mondta Makszim Oreskin pénzügyminiszter-helyettes a Vedomosztyinak. Szakértők szerint a kormány már 3,3 ezer milliárd rubeles (60 milliárd dollár) hiányt kénytelen pótolni a nyugdíjalapoknál, amit hosszabb távon nem tud elviselni a költségvetés.

A The Moscow Times ismertette azt a pénzügyminisztériumi tervezetet, amelynek a kormányülésre készített dokumentuma eljutott az RBC hírügynökséghez. Eszerint 2016-ban a tervezett 7 százalék helyett 5,5 százalékkal emelnék a nyugdíjakat, 2017-ben 6,3 helyett 4,5 százalék, 2018-ban 5,1 helyett 4 százalékkal nőnének csak a nyugdíjak. A hároméves periódus alatt ez a szociális kiadások egyéb megcsapolásával együtt összesen 2,5 ezer milliárd rubeles megtakarítást jelentene a költségvetésnek.

A kormány még nem döntött, de e terv végrehajtásához törvénymódosításra is szükség lesz, ugyanis törvény írja elő, hogy az oroszországi nyugdíjakat évente kétszer az infláció mértékével megegyezően kell emelni. A mintegy 40 millió orosz nyugdíjas - Vlagyimir Putyin elnök támogatóinak legkeményebb magja - havi átlagban 12 900 rubel (240 dollár) nyugdíjban részesül.