A nyugdíjkatasztrófa már elkezdődött

A felszín alatt már elkezdődött a nyugdíjrendszerek összeomlása - állapították meg amerikai kutatók. A megfelelő megtakarítás nélkül visszavonulók ellátása egyre nagyobb terhet rak a gyermekeik nyakába.
Napi.hu, 2014. január 5. vasárnap, 09:04
Fotó: Napi.hu

Elrettentőnek látják az amerikaiak jelentős részének nyugdíjaskori kilátásait a Nemzeti Nyugdíjbiztonsági Intézet (NIRS) kutatói. Különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a latin származásúak, illetve feketék. Hasonló előrejelzéseket adtak más kutatóintézetek is - derül ki a MarketWatch összefoglalójából. A felmérések szerint a különbségek csupán annyit jelentenek, hogy a fehérek körében kisebb, ám nem kicsi a reménytelen nyugdíjas évek elé nézők aránya.

A gondok egyik oka, hogy a latin és a fekete származású amerikaiak kevésbé vesznek részt a munkaadók nyugdíjmegtakarítási programjaiban. (Az USA-ban nincs a magyarhoz hasonló egységes felosztó-kirovó állami szisztéma, állami támogatást élvező magánmegtakarítási formák vannak - a szerk.) Az 25-64 éves korosztályban az előbbiek 38, az utóbbiak 54 százaléka dolgozik olyan munkáltatónál, amely kínál ilyen lehetőséget. A fehéreknél 62 százalék ez az arány, ami azt mutatja, hogy még körükben is több mint egyharmad azok aránya, akik munkaadója nem járul hozzá nyugdíj-előtakarékosságukhoz.

Üres buksza

A színes bőrű amerikaiak sokkal ritkábban tesznek félre pénzt kifejezetten nyugdíjas életükre, mint fehér honfitársaik. Nagyjából kétharmaduknak nincs ilyenfajta tartaléka, míg a fehérek esetén 37 százalék - megint több mint egyharmados - ez az arány. A 25-64 év közötti feketék háromnegyede, a latinók négyötöde rendelkezik tízezer dollárnál (2,2 millió forint) kisebb nyugdíjmegtakarítással. A fehérek körében egyharmad ez az arány.

A nyugdíjba vonulás előtt állók bankszámláján az előbbi körben átlagosan 30 ezer dollár, míg az utóbbiban 120 ezer dollár várja, hogy elköltsék. Nem igazán meglepő, mi van a hátterében ezeknek a különbségeknek. Az elsőről már volt szó: a latin származású és az afroamerikaiak nagyobb része dolgozik olyan munkáltatónak, amely nem járul hozzá nyugdíjmegtakaríátáshoz.

A második különbség, hogy a színes bőrűek kevesebbet keresnek, így kevésbé tudnak takarékoskodni. A bőrszínt és a munkavállalók nemét is figyelembe véve átlagosan 30 százalékos eltérés adódik. Az előbbi két ok miatt a latinók és az afroamerikaiak 66-68, míg a fehérek majdnem 80 százaléka vesz részt a 401(k) nyugdíjtakarékossági programban. Ebben a munkaadó az adózás előtti bruttó bérből vonhat le összegeket - meghatározott korláttal - munkavállalói béréből. A 401(k) számlára utalt pénz hozamára emellett adóhitelt lehet igénybe venni.

El kell verni

A kisebbségekhez tartozó alkalmazottak nagyobb valószínűséggel nyúlnak hozzá nyugdíjalapjukhoz, mint többségi társaik. Nagyjából egyharmaduk költi el a 401(k) programban összegyűlt pénzét - vállalva a realizálódó adókat -, miután munkahelyet vált, míg a fehéreknél "csak" 25 százalék ez az arány.

Még rémesebb az a kutatási eredmény, amely szerint a színes bőrűek közül tízből hatan, a fehéreknél tízből négyen költik el idő előtt teljes nyugdíjmegtakarításukat. Végül rontja a latin és a fekete származásúak helyzetét az is, hogy sokkal konzervatívabb befektetők, mint fehér bőrű társaik. Jóval ritkábban fialtatják tartalékukat kötvény- vagy részvényalapokban vagy önálló vállalati részvényekben.

A szakértők úgy vélik, hogy az államnak több segítséget kell nyújtania a kis keresetűeknek a nyugdíjmegtakarításhoz. Ha nem teszi ezt, akkor egyre nagyobb teher nehezedik majd a felnőtt gyermekekre idős szüleik ellátásában. Tapasztalataik szerint ez a folyamat máris elkezdődött. Az egyre nagyobb tehervállalást az állami intézmények sem úszhatják meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Jzsuzsa, 2014.01.06 20:04

A világon mindenhol nyugdíjkatasztrófa közelít!
Én a nyugdijat.hu-nál dolgozom, naponta találkozom a nyugdíjproblémával! Akit érint, hogy megtöbbszörözze a várható nyugdíjának az összegét, az keressen meg, megmutatom mit tudok!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oreghalasz, 2014.01.06 16:25

@htszht: KEDVES NARANCSOS FASZI!!!!!!!!!
A nyugdíjakról annyit,hogy Magyarországon van a világ legigazságtalanabb-legaránytalanabb nyugdíj rendszere, köszönhetően a MINDENKORI EGOISTA politikusoknak. Orbán első királysága alatt a megállapított öregségi nyugdíj átlaga 59,9%-a volt az akkori nettó átlagbérnek ami azonos a világ átlag 60% körülivel. A 2002-utáni kormány rosszul mérte fel az ország teherbíró képességét és az 50%-os bérfejlesztésen kívűl a nyugdíjak összegét meghatározó valorizációs sorzót és degressziós táblázatot felelőtlenűl emelte ami azt eredményezte,hogy a 2007-ben megállapított öregségi nyugdíj átlag 50%-al volt magasabb mint a 2002-ben megállapított EMELT nyugdíj. 2009 őszén jól látta Orbán ,hogy tarthatatlan az,hogy évi több mint 525 milliárd ft KÜLFÖLDI HITELT kell betolni a nyugdíj kasszába és azt nyilatkota " VISSZA TÉRÜNK A 2002-ES NYUGDÍJ MEGÁLLAPÍTÁSHOZ " azonnal csökkent a FIDESZ népszerűsége 20%-ot azóta hallgat mint szar a fűben. 2011-ben lenyulta a MANYUP 3 000 milliárd ft-át és azt hazudta " BEVETJÜK AZ EGYÉNI SZÁMLA NYILVÁNTARTÁST ". Azóta sincs egyéni számla ,pedig 1950-től van nyilvántartva a járulék fizetés.Helyette olyan szorzókat alkalmaznak,hogy az utóbbi években nyugdíjazottak nyugdíja 70% körükivel magasabb a felső bérkategóriában az azonos feltételekkel nyugdíjazottaknál mint az előző ORBÁN királyság idején megállapított EMELT nyugdíjak. Aki erre azt mondja ,hogy a jelenlegi nyugdíj rendszer rendbe van az azonnal menjen az elmegyógyintézetbe mert az HÜLYE,. Fónagy János államtitkár 2002-ben ment nyugdíjba 60-éves korában a 2013 évi havi nyugdíja 197 196ft volt ,aki ugyanolyan feltételekkel ment nyugdíjba a parlamentnek nevezett CIRKUSZ-ból több a nyugdíja mint 340 000 ft. Ugye BAROMKÁM minden rendben van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homeros, 2014.01.06 15:01

@htszht: a szektás korcs mnyp tolvajok??? akik 3,5 év alatt 7-8000 milliárdnyi új adósságot hoztak össze???? világválság után, amikor a környaző országok sorra hagyják maguk után Magyarországot??? http://www.portfolio.hu/img/upload/2013/12/1221_5ev_4-20131221.png
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

htszht, 2014.01.06 14:46

@rigolya:

Értelmezem: az mszp-szdsz kormánynál 30-szor jobb a fidesz kormány államadósság kezelés terén.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.01.06 14:16

@htszht: "Az Ön számai alapján a fidesz bőven megverte az előző kormányt akik 30%-al rontottak az államadósságon, még ők 1%-ot javítottak."

AKKOR MOST ÉRTELMEZZE:
"változás 1 733,3 Mrd Ft"

MERT NEKEM EZ PLUSZT, NÖVEKEDÉST JELENT!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html