BUX

A nyugdíjkorhatár-változtatás is napirenden van

A kétsebességes Európa ötletének visszacsempészésével próbálja hosszabb távon is megoldani az eurózóna gondjait a valutaövezet két meghatározó országa. A versenyképességi paktum néven futó elképzelések a közös pénzt használó országok szoros együttműködését tételezik fel gazdasági és szociális területen is.

Szabó Márta, 2011. február 3. csütörtök, 11:21

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikkeA hivatalos program szerint az EU energia-, valamint innovációs politikája szerepel a holnapi uniós csúcstalálkozó napirendjén, a gyakorlatban azonban ezt két téma is háttérbe szoríthatja. Az egyik, az eurózóna adósságválsága várható volt, hiszen az uniós vezetők jó egy éve nem tudnak úgy találkozni, hogy ne legyen erről szó - most az ügyben kellene előbbre lépni, hogy növeljék-e az európai pénzügyi stabilitási eszköz (EFSF) kasszáját, esetleg módosítsák-e a hatókörét. A csúcs közeledtével azonban kiderült, hogy az uniós vezetők elé kerülhet egy nagy horderejű javaslat is, amelyet ugyancsak az adósságválság hatására dolgoztak ki, de ezzel már nem csak a tüneteket akarják kezelni.Versenyképességi paktumAz Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia államfő megegyezéséből születő javaslat - ha lesz belőle valami - versenyképességi paktum néven vonulhat majd be az EU történetébe; lényege, hogy megteremtenék a gazdasági kormányzást az eurózónán belül. A közös pénzt használó országok a mainál jóval szorosabban hangolnák össze pénzügyi, gazdasági és szociális politikáikat, hogy megakadályozzák a divergenciák újbóli kialakulását - ismertette a tervek lényegét a Der Spiegel. Ha az eurózónán belül ez sikerül, akkor az egész EU-ra kiterjedő együttműködés is lehet belőle - írta a német hetilap, hozzátéve: a projekt valójában így is a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble által évek óta szorgalmazott és Merkel által mindeddig ellenzett kétsebességes Európa tervének felélesztését jelenti.

A német kormányfő beadta a derekát - hangsúlyozta a Financial Times is, bár a brit lap szerint a franciák szorgalmazták, hogy az eurózónán belül kell elsősorban javítani az együttműködést, nem pedig az egész 27 tagú unióban. Berlini kormányzati források úgy tudják, a Merkel-kormányzat azzal ellensúlyozná engedményét, hogy a fegyelem megteremtése alapvetően a német elképzelésekre támaszkodna. A konkrét intézkedésekről még Németországban is vitatkoznak, ám sajtóértesülések szerint néhányban már egyetértenek a szakértők, s ezeket akár 12 hónapon belül is bevezethetik minden euróországban.
Szóba kerültek további harmonizációs eszközök is, például a bérindexálási megállapodások betiltása (ilyen most csak Belgiumban és Portugáliában van - mindkettőt a súlyosan eladósodott országok között tartják számon), de erről még folynak a viták, mint ahogy arról is, hogy milyen mutatókat figyeljenek majd a versenyképesség mérésénél - felmerült az egységbérköltség, a közalkalmazottak bére, a k+f beruházások szintje is.Mi lesz az Európai Bizottsággal?A javaslattervezet részben kiegészíti a nemrég beindult úgynevezett európai szemesztert, amelynek keretében az összes uniós tagállamnak jóvá kell hagyatnia költségvetési tervezetét a miniszteri tanácsokkal, de a közös alapok megteremtésével tovább is lép annál. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy ha sikerül az euróországok összekapaszkodása, akkor milyen szerepe marad az EU mostani vezető testületeinek, mindenekelőtt az Európai Bizottságnak (EB) - a hírek szerint Merkel már megnyugtatta a testület elnökét, José Manuel Barrosót, hogy nem szorítják a partvonalra az EB-t, Barroso pedig mindig részt vesz majd az eurózóna vezetőinek tanácskozásán.Megfigyelők szerint a versenyképességi paktum "szüleinek" - mindenekelőtt Merkelnek - jó esélyük van arra, hogy legalább beindítsák az elfogadási folyamatot, megtehetik ugyanis, hogy ettől teszik függővé az EFSF kibővítését, illetve megerősítését, ami Németország nélkül nem megy. Ezt az érintett országok is tudják, legalábbis erre utal, hogy a spanyol miniszterelnök, José Luis Rodriguez Zapatero - akihez ma érkezik látogatóba a német kancellár - lelkesen az elképzelés mellé állt a német lapoknak adott előzetes nyilatkozataiban.