A nyugdíjreform csúszása ellenére is utal az IMF

Megegyezésre jutott az ukrán kormány a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Kijevben tárgyaló küldöttségével a 15,3 milliárd dolláros készenléti IMF-hitelcsomag újabb részletével kapcsolatos, vitás kérdésekről. Szakértők azt várták, hogy a folyósítás halasztódik, mert Kijev lekéste egyebek mellett a nyugdíjreform elindításának határidejét is.
MTI-Eco, 2011. február 14. hétfő, 18:39
Fotó:

Az IMF-küldöttség vezetője is megerősítette, hogy gyakorlatilag minden felmerült kérdésben sikerült kompromisszumot találni, részleteket azonban nem közöltek. Ezzel valószínűleg elhárul az akadály a hitelcsomag harmadik, március közepén esedékes, 1,6 milliárd dolláros részlete folyósításának útjából.

Szakértők azt várták, hogy a folyósítás halasztódik, mert Kijev lekéste a nyugdíjreform elindításának határidejét, és más, az IMF által várt, népszerűtlen intézkedéseket is halogat. Így egyebek között az áprilisra tervezett, 50 százalékos gázáremelés elhalasztásának lehetőségét is kérte a mostani tárgyalásokon.

A 29 hónapra szóló, 15,3 milliárd dolláros hitelkeretet tavaly júliusban hagyta jóvá az IMF.

Az IMF még 2008 novemberében 16,4 milliárd dolláros készenlétihitel-keretet hagyott jóvá Ukrajna számára két évre, miután az acélipari exportra és külföldi beruházásokra épülő ukrán gazdaságot igen megviselte a kezdődő világgazdasági válság, a külső finanszírozás elapadása. Ez a megállapodás a második felülvizsgálatig jutott el 2009 júliusban, az IMF addig összesen 10,6 milliárd dollárt utalt át. Utána nem adott több pénzt, mert nem jutott egyezségre az ukrán kormánnyal, jóllehet hozzájárult egyes feltételek enyhítéséhez.

A tavaly februári elnökválasztás után a felek úgy döntöttek, hogy megszüntetik a megállapodást, és helyette új egyezményt kötnek. Az IMF a tavaly július végén jóváhagyott keretből rögtön 1,89 milliárd dollárt kiutalt, majd december végén jóváhagyta a második, 1,5 milliárd dolláros részlet folyósítását is.

Ukrajna gazdasága 2007-ben 7,9 százalékkal bővült, ez 2008-ban 2,1 százalékra lassult. 2009-ben 15,1 százalékkal visszaesett az ukrán GDP. Az IMF 2010-re 3,7 százalékos, az idei évre 4,3 százalékos, 2012-re 4,8 százalékos GDP-növekedést jósolt Ukrajnának.

HOZZÁSZÓLÁSOK