Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Moszkvában a nyugdíjreform ellen tiltakoztak szerdán. Az orosz parlament kedden kezdte tárgyalni a törvénytervezetet, ami miatt jelentősen esett a nemrég újraválasztott Vlagyimir Putyin elnök népszerűsége - adta hírül a Euronews.

Az egyik tüntető úgy fogalmazott: nem tetszik neki az a tendencia, hogy egyre romlik az életminősége, mint ahogy rokonaié és általában mindenik másé is. Úgy érzi, a kormány politikája nem az emberek érdekeit szolgálja, sőt ellenük irányul.

A tervezet 60-ról 65-re emeli a férfiak, illetve 55-ről 63 évre a nők nyugdíj korhatárát, 15 éves átmenettel. A Duma várhatóan novemberben szavaz a nyugdíjreformról.

Oroszországban - pontosabban akkor még a Szovjetunióban - 1932-ben állapították meg a nyugdíjkorhatárt, amelyhez azóta nem nyúltak. Dmitrij Medvegyev miniszterelnök korábban azt közölte, hogy a férfiak esetében a tervezett emelést 2028-ig, a nőkében pedig 2034-ig hajtanák végre. Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes szerint a reform következtében évi 12 ezer rubellel (mintegy 56 ezer 600 forinttal) nőne a nyugdíjasok jövedelme.

Putyin 2005-ben ígéretet tett rá: az elnöksége alatt nem fogják emelni a korhatárt.

Az orosz férfiak várható élettartama az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Világbank szerint 66, a nőké pedig 77 év.