A pápa elleni merényletre készült egy philadelphiai tizenéves

Letartóztatott egy 15 éves fiatalt az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), mert a gyanú szerint arra készült, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet által "ihletett" merényletet hajtson végre a hamarosan Philadelphiába látogató Ferenc pápa ellen - közölte kedden híroldalán a Fox News televízió.
Inforádió, 2015. szeptember 15. kedd, 18:57
Fotó: Reuters

A gyanúsítottat még augusztusban vették őrizetbe. Az FBI és a belbiztonsági minisztérium egy múlt hónap közepén kiadott közleménye szerint a tizenéves úgy tervezte, hogy "egy külföldi méltóság ellen" hajt végre merényletet egy nagy horderejű eseményen", s az akcióban több támadó vesz majd részt, lőfegyvereket és robbanóanyagokat bevetve. A kiskorú a közösségi média segítségével radikalizálódott.

A "külföldi méltóság" ellen tervezett merényletről a szélesebb nyilvánosság először Mike McCaul, az amerikai képviselőház belbiztonsági bizottságának elnöke tett említést egy, az ABC televíziónak adott nyilatkozatában. Az ABC és a Fox News csatornával amerikai terrorelhárítási források hétfőn közölték, hogy a terv - amely inkább csak elképzelés, mintsem közvetlen fenyegetés volt - a katolikus egyházfő ellen irányult.

A letartóztatott fiatal robbanóanyagokra vonatkozó instrukciókat gyűjtött össze, és azokat a közösségi média segítségével terjesztette. Terrorszervezet és terrorista tevékenység anyagi támogatásának kísérlete miatt emeltek vádat ellene. Esetét az FBI és a belbiztonsági minisztérium közleménye az IÁ általi sikeres online toborzás példájaként említette meg.

A pápa a hónap végén a Családok VIII. Világtalálkozóján vesz majd részt Philadelphiában, ennek keretében a tervek szerint kétmillió ember részvételével szabadtéri misét is bemutatnak. Előtte a Fehér Házban fogadja majd őt Barack Obama elnök és Ferenc pápa beszédet mond az ENSZ New York-i székházában is.

Az amerikai biztonsági szerveknek a pápalátogatással kapcsolatban konkrét fenyegetésről hétfői tájékoztatás szerint nem volt tudomásuk. A vizitre mégis megkülönböztetett figyelemmel készülnek: hétfőn New Yorkban az állam és a városi rendőri szervek, valamint az FBI és a parti őrség bevonásával tartottak gyakorlatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.09.15 19:04

@Helianthus: hahahaha...,a pápa is benne van a "buliban " ..sajnos ...irányítják ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.09.15 19:01

Szegény pápa, biztosan nem elég hévvel védte a migránsokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html